LETNJI GUŠT: TART SA KUPINAMA

25.06.2019

 

Kada kažemo leto, mi pomislimo na lagane kolače pune voća. Ovoga puta pravo sa našeg portala u vašu kuhinju stiže tart sa kupinama!

Kako nam je leto zakucalo na vrata, rešili smo da meni obogatimo slatkišima koji obiluju voćem, zato vam predlažemo jedan ukusni tart sa kupinama!

Podaci iz gastro sveta kažu da je ovaj desert nastao u Egiptu u osamnaestom veku, kada je predstavljao brzu poslasticu. Nakon toga, srećemo ga u Italiji, a u obliku u kome ga danas poznajemo, prvi put srećemo u Francuskoj.

Legenda kaže da jedan kuvar nije dobro procenio koliko će mu biti potrebno testa za poručenu pitu, pa je stoga napravio bez gornje kore. Rešen da stavi voće preko kore, ispeče smesu kako ne bi bio kažnjen, napravio je „tart“. Tako, danas, tart predstavlja pitu bez gornje kore. Tokom vremena, kuvari su shvatili da osim voća, ova pita ostavlja mogućnosti za roznoraznu dekoraciju, pa shodno tome pustili mašti na volju.

U engleskom jeziku postoje i termini „loose woman‟,„lady of pleasure‟,„sporting lady‟ koji se takođe odnose na tart.

 

TART SA KUPINAMA I BELOM ČOKOLADOM

 

Sastojci:

150 g maslaca

100 g šećera

10 g vanil šećera

1 jaje

250g brašna – oštrog

40g kakao

Fil od kupina:

400g kupina

4 kašike šećera

40 g skroba

50 ml tečne slatke pavlake

Ganache od bele čokolade

300g bele čokolade

220g tečne slatke pavlake

 

 

Priprema:

 

Nakon što margarin omekša dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom tako da bude penasto. Dodati jaje i umutiti mikserom. Po malo, dodavati prosejano brašno i prosejan kakao, a onda mutiti mikserom i ručno.

Testo utisnuti u kalup za tart. Višak testa sa oboda kalupa ukloniti špatulom i utisnuti lagano na dno tarta.

Poravnati i ohladiti u frižideru 15-tak minuta.

Uključiti rernu na 180 stepeni. Testo izbockati viljuškom.

Dno testa pokriti masnim papirom i posuti pasuljem – kako dno ne bi naraslo tokom pečenja.

Peći 15 minuta na 180 stepeni. Prohladiti 5 minuta, izvaditi iz kalupa i servirati.

Dok se testo peče pripremiti fil od kupina tako što ćete ih posuti šećerom i zagrejati do ključanja. Usitniti uz pomoć viljuške. Gustin razmutiti u 1dl vode i u tankom sloju ulivati u ključale kupine uz neprestano mešanje žicom. Kuvati na tihoj vatri uz mešanje dokle god se ne zgusne. Zatim umešati slatku pavlaku. Preliti preko podloge za tart.

 

Ganche od bele čokolade:

 

Belu čokoladu otopiti na pari. Slatku pavlaku zagrejati tako da bude topla, ali ne mora da proključa. Tako otopljenoj čokoladi dodati ekstrakt i ugrejanu slatku pavlaku i mešati dok ne postane tečna smesa. Odmah preliti preko fila od kupina.

Prohladiti na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider u periodu od dva sata.

 

Uživajte!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.