LETNJI OBROK ZA SVAKI DAN: UKUSNA I LAKA SALATA

18.06.2019

 

Stigle su visoke temperature, mnoštvo voća i povrća i zato naša trpeza obiluje šarenilom i zato je vreme da prava, ukusna salata zameni ručak koji se pravi satima.

U leto jedemo lagane obroke, kombinujemo različite vrste namirnica i zamišljamo da smo u nekim tropskim predelima.

Salata zauzima primat na letnjoj trpezariji! Spremni?

 

LETNJI OBROK: KAPRESE SALATA

 

Kaprese salata ili kako je italijani zovu Insalata Caprese poznata je kao salata koja se sprema na Kapriju, ostrvu u Napuljskom zalivu od koga zastaje dah.

Ona je specifična zbog svojih sastojaka, jer se pravi od posebne vrste mocarele (buffalo mozzarella), koja je kvalitetnija od svih sireva ove vrste.

A evo i kako da je napravite za samo nekoliko minuta:

Sastojci:

1 mocarela

3 paradajza

Bosiljak

So, biber

Maslinovo ulje

 

Priprema:

 

Svežu mocarelu ocediti od tečnosti i iseći na tanke kolutove, otprilike 5mm debljine.

Izabrati zreo paradajz za ovu salatu. Oprati ga i iseći na kolutove.

Ubrati listiće svežeg bosiljka. Ostaviti ih cele ili iseckati, po želji.

Kada su pripremljeni svi sastojci pristupa se serviranju salate. Salata se služi u plitkom tanjiru ili tacni, na određeni način.

Na dno tanjira staviti kolut paradajza, a preko njega mocarelu. Od gore posuti svež bosiljak.

Ređati dok se ne utoše sastojci, a zatim salatu posoliti i preliti sa maslinovim uljem.

 

LETNJI OBROK: SALATA SA GREJPFRUTOM I AVOKADOM

 

Kako vam zvuči ovaj obrok uz belo vino? Letnje veče i bašta?

Sastojci:

2 grejpa

3 avokada

nekoliko listića sveže nane

1 kašika limunovog soka

2 kašike meda

 4 kašike maslinovog ulja

Da bi avokado ostao dosledan svoje boje i svežine, premažite ga limunovim sokom, odmah nakon rezanja.

Grejpfrut oljuštite i isecite meso na kolutiće ili komade. U drugoj činiji pomešajte med i masljinovo ulje i dodajte nekoliko listića mente. Isecite avokado i isecite meso.

Aranžirajte avokado na tanjiru i pospite limunovim sokom, onda dodajte grejpfrut, sos i mentu.

 

 

LETNJI OBROK: ĆUREĆA SALATA SA ANANASOM

 

Ukoliko ste ipak ljubitelj mesa, i ne možete da zamislite obrok bez njega, evo zanimljive, letnje kombinacije za salatu.

Sastojci:

400 gr ćurećih grudi

2 crvene paprike

1 žuta paprika

zelena salata

cherry paradajz

200 gr pečurki

100 gr pancete

100 gr feta sira

100 gr ananasa iz konzerve

sirće ili balzamiko

kašičica origana, so, vegeta

 

Priprema:

Ćureća prsa isecite na tanke filete, začinite vegetom pa stavite na grill. U međuvremenu isecite paprike, čeri paradajz, salatu i feta sir. Pančetu isecite na kockice, a zatim propržite na tiganju. Na tu istu mast od pančete, kratko propržite šampinjone isečene na listiće. Kada je ćuretina gotova isecite je na komadiće. Sve zajedno pomešajte, dodajte ananas iz konzerve, so, po želji biber i origano. Dodajte sirće po želji i servirajte.

Leto dobro nam došlo!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.