LETNJI RECEPTI SA BELIM VINOM

08.07.2019

 

Ako ste poželeli da se poigrate u kuhinji i napravite bogati ručak ili prijatnu večeru, belo vino se sjajno slaže uz ovaj scenario i to u obroku!

Ako vam je proradila kulinarska mašta danas se odvažite i priuštite sebi pravi hedonistički trenutak tako što ćete napraviti ručak sa belim vinom.

 

LETNJI RECEPTI: PILETINA U UMAKU SA BELIM VINOM I PEČURKAMA

 

50 g putera

Ma lo maslinovog ulja

2 crvena luka

4 čena belog luka, naseckana na ploškice

125 g slanine

8 komada pilećeg mesa s kostima

250 g gljiva

500 ml belog vina

250 ml pavlake za kuvanje

So, biber

Sveže naseckan peršun

Puter i malo maslinovog ulja sipajte u veći tiganj i stavite na šporet da se zagreje. Pržite piletinu na tiganju da dobije lepu zlatnu boju sa svih strana pa ih izvadite na tanjir.

Crveni luk sitno naseckajte pa dinstajte na tiganju na kojoj ste pržili piletinu, dodajte slaninu naseckanu na kockice pa sve skupa dinstajte. Kad je crveni luk omekšao dodajte beli luk pa sve dinstajte još 30 sekundi i izvadite na tanjir na koji ste izbvadili piletinu.

Zatim, u tiganj dodajte naseckane pečurke i dinstajte najmanje pet minuta, dok u potpunosti ne omekšaju. Pečurkama dodajte piletinu i dinstani luk sa slaninom pa sve skupa promešajte, zalijte belim vinom ostavite da zakuva i pustite da lagano krčka 15-25 minuta dok se piletina u potpunosti ne skuva.

Nakon toga, sipajte pavlaku za kuvanje i ostavite da nepokriveno krčka još 10 minuta, začinite solju i biberom, dodajte sveže naseckan peršun i poslužite sa rižom, testeninom ili hrskavim hlebom.

 

LETNJI RECEPTI: LIGNJE SA BELIM VINOM

 

400 g lignji

1 dl belog vina

malo ulja

malo soli

5-6 čena belog luka

malo peršuna

malo bibera

malo suvog biljnog začina

Priprema:

Na ulju staviti lignje da se prže nekoliko minuta.

Za to vreme očistiti beli luk. U lignje dodati belo vino i dinstati dok tečnost ne ispari, posoliti, staviti suvi biljni začin, biber i sitno secen beli luk. Sve zajedno pržiti 15-ak minuta.

Skloniti sa šporeta dodati još malo belog luka i peršuna - dekorisati po želji.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.