LIGNJE NA DVA NAČINA

18.06.2019

 

Za ljubitelje morskih plodova spremili smo lignje na mediteranski način.

Zamišljamo more, sunce i zvuke talasa do pravimo lignje!

One su veoma popularno jelo iz mnogo razloga. Samo neki jeste to da se ubrajaju u niskokalorične obrok, koji je bogat zdravim elementima, a da ne spominjemo specifičan ukus! 

 

Sastojci za punjene lignje na mediteranski način:

 

1 kg srednjih lignji,

2 čena belog luka,

50 ml belog vina,

500 g paradajza iz konzerve,

1 kg krompira,

maslinovo ulje,

malo vegete

 

Za nadev:

 

3 kašike prezli,

2 čena belog luka,

1 kašika peršuna,

3-4 kašike maslinovog ulja,

odvojeni kraci od lignji,

malo soli,

bibera,

vegeta

 

Punjene lignje na mediteranski način se priprema na sledeći način:

 

Očistiti lignje i odstraniti krake.

Krake staviti sa strane, a lignje staviti u malo maslinovog ulja u koje smo dadali dva sitno naseckana čena belog luka, i ostavimo da se marinira najmanje pola sata.

Za to vreme sitno naseckati krake, pomešati ih sa prezlama, sitno naseckanim belim lukom, peršunom, maslinovim uljem, solju, biberom i vegetom.

Tom smesom napuniti lignje.

Tepsiju namastiti maslinovim uljem i sipati u nju paradajz iz konzerve.

Krompir oljuštiti i iseći, staviti u tepsiju i posuti vegetom.

Staviti sve da se peče u rernu zagrejanu na 180 stepeni.

Kada je krompir napola gotov, dodati lignje, preliti vinom i sve zajedno peći još oko pola sata.

 

 

Sastojci za lignje na žaru:

 

1 kg svežih lignji

maslinovo ulje

so

limunov sok

masline

peršunov list

 

Priprema:

Sveže lignje oprati i očistiti. Zatim, ih začiniti sa spoljne i unutrašnje strane, pa zaliti maslinovim uljem. Krake iseći ili ugurati u lignju, koja će poslužiti kao džepić.

Lignje položiti na ugrejan gril i pritisnuti lagano. Tokom pečenja premazati ih s malo maslinovog ulja.

Lignje peći desetak minuta, a zatim poslužiti preliveno sokom od limuna, maslinama i posuto peršunovim listom.

Prijatno!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.