LUBENICA KAO ELEMENT DEKORACIJE

17.07.2018

Crvena, sočna i rashlađena lubenica (Citrullus vulgaris) je pravi melem za telo u vrelim letnjim danima. Ona gasi žeđ, povoljno deluje na rad organa za varenje i predstavlja pravo osveženje.

Iako svi najviše volimo da je jedemo u obliku kakvom jeste – slatke kriške iz koje curi sočni sok, ipak, ona se može služiti i kao dekorativni element.

Šta sve možete napraviti od lubenice?

Ražnjići

Poslažite male kriške lubenice na štap. Između 2 ili 3 kriške stavite drugo po redu omiljeno voće. To mogu biti breskve, dinja, jabuka, kruška.

Poslužite ih baš kao ražnjiće, gosti će sigurno biti oduševljeni.

Sladoled od lubenice

Da li ste znali da sladoled od lubenice ne mora nužno biti zaleđen? Ovaj specijalni sladoled možete napraviti tako što ćete malu krišku lubenice raseći po kori dovoljno da možete da stavite štapić. A slatki deo lubenice iseći u oblik u kojem želite da vam sladoled bude.

Ukoliko se ipak odlučite na pravi, domaći sladoled od lubenice, potrebno je da 3-4 čaše sa komadićima lubenice izmiksate dok se ne napravi gusti sok. Sok rasporedite u nudle i postavite štapiće. Zaledite ga, i nakon nekoliko sati poslužite.

Voćna pica

Da, dobro ste razumeli! Kada lubenicu isečete kao trougao, ona vas može podsetiti na parče pice. Ali ovoga puta pravimo voćkastu picu, tako što na parčiće od lubenice stavljamo drugo voće. Naslažite bilo koje voće i prepustite se eksploziji voćnog ukusa.

 

Lubenica u ulozi posude 

Ukoliko izdubite lubenicu, u deo gde je ostala samo kora možete sipati omiljeno piće, ili napraviti voćnu salatu. Drugi sastojci poprimiće ukus lubenice.

L kao lubenica ili limunada?

Zapravo, i jedno i drugo.

A evo i kako da je napravite:

1. U manju šerpu, dodajte ½ šolje vode i 2 kašike meda i pustite da proključa. Mešajte dok se med ne rastvori.

2. Stavite lubenicu u blender i mutite dok ne postane glatka smesa. Procedite lubenicu dok ne dobijete čist sok od lubenice.

3. Pomešajte sirup koji ste prethodno napravili sa 3 šolje vode i sokom od limuna. Napunite čašu ledom, dodajte sok lubenice i zatim dopunite čašu limunadom.

4. Blago promešajte pre serviranja. Ukrasite kriškama limuna i listićima nane.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.