MALI VODIČ KROZ SVET ZAČINA

03.07.2018

 

Činjenica da su se u davna vremena šafran, vanila, muškatni orašćić i drugi začini merili upotrebom zlatnih tegova govori o njihovom značaju. Začini su bili pitanje moći i bogatstva, toliko da su čak kolonijalne sile vodile i ratove oko najboljeg trgovačkog puta na kojima su se prevozili začini.

Postoje čitave legende o začinima i začinskom bilju. To su legende o ljubavi, praznoverju, ali i masovno raširenom mišljenju – lekovitim moćima.

 

OD ZAČINA DO PRAVOG REMEK DELA

Igranje sa začinima danas je prava zabava. Začini više nisu u službi obogaćivanja vladara, već služe za eksperimentisanje i stvaranje pravih ukusnih jela. Oni nisu samo dodatak, oni daju vizuelnu, ali i mirnisnu notu novog jela koji dobija potpuno novu dimenziju.

Svaki začin ima svoju namenu, svoje prednosti i svoju „lepšu polovinu“ – jelo uz koje najbolje ide.

Danas pišemo o zanimljivostima začina, svet u koji se prepuštate sa mnogo mašte.

BIBER JE VOĆE?

Crni biber je loza iz porodice Piperaceae čiji plod može da poraste i do četiri metara. Suši se na suncu, a pogodan je za supe, čorbe i salate.

CIMET KAO ČIN

Nakon što je rimski imperator Neron usmrtio svoju ženu, kako bi se iskupio, naredio je paljenje cimeta misleći će ovim činom pokazati svoje pokajanje. Ovaj začin koristi se za dezerte, a predstavlja i odličan izbor za one koji vode zdraviji način života.

JEDAN KUVAR, JEDNA VRSTA KARIJA

Kari nije samo jedan začin, već mešavina začina koja se na Hindu jeziku zove masala. Legende kažu da svaki kuvar ima svoj recept karija, zato je poznata izreka „U Indiji postoji toliko kari mešavina koliko i kuvara“.

Ovaj začin danas je sve popularniji, a najčešće se koristi za povrće, pirinač, jela od piletine ili ribe.

MAJORAN KAO SINONIM ZA LJUBAV

U antičkoj Grčkoj, majoran je korišćen za jačanje ljubavne moći. Danas, on je odličan odabir za kupus, ili generalno povrće.

KUPANJE U ORIGANU?

Prema legendi, origano je stvorila boginja Afrodita kao simbol sreće. To je bio glavni razlog zašto su mladence krunisali vencima od origana. Grci su pravili čak i kupke od ovog začina, jer kako su tvrdili ima opojni miris koji predstavlja pravo uživanje. Njegovo ulje utrljavali su u kosu i čelo.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.