MENI ZA BADNJE VEČE

28.12.2018

Veče uoči Božića provodi se u krugu porodice i to su momenti kojima se svi radujemo, jer vlada mir i blagostanje. Veruje se da trpeza za Badnje veče treba da bude bogata i raznovrsna da bi naredna godina bila puna izobilja.

Ukoliko još uvek niste napravili svoj meni, dajemo vam predlog kako da se na vašoj trpezi nađu najbolja posna jela.

Naravno, počinje se od voća koje se „baca pilićima“ i oraha koji se po tradiciji bacaju u četiri ćoška stana.

Predlog salate je posna ruska salata...

Sastojci:

1 kg krompira

1/2 kg šargarepe

1/4 kg graška

23 crvene paprike

34 kisela krastavčića

glavica belog luka

so, biber, mešavina začina

10 kašika sojinog brašna

200 gr senfa

sok od 1 limuna

1. Skuvati u ljusci, oljuštiti i iseckati kilogram krompira, posebno oprati pola kilograma šargarepe, četvrtinu kilograma graška. Ocediti od vode koja se može koristiti za čorbu.

2. Dodati seckane 23 crvene kisele paprike, 34 kisela krastavčića i sitno iseckanu glavicu belog luka, sve posoliti, pobiberiti, dodati vegetu, mirođiju.

3. Sve izmešati i dodati majonez pripremljen na ovaj način: 10 kašika sojinog brašna naliti hladnom vodom i napraviti masu kao za palačinke od koje se skuva kašica. U prohlađenu kašu dodati 200 g senfa, sok od 1 limuna, kašiku vegete i dobro umutiti. Ukrasiti po želji.

SAVET: Umesto ovako pripremljenog majoneza, možete kupiti i gotov posni majonez.

 

Pečena pastrmka

Sastojci:

4 pastrmke od po 300-400 gr

3 lista žalfije

peršun

2 čen belog luka

3/4 šolje suvog belog vina

1 1/2 limun

6 supene kašike ulja

so i biber

Priprema:

1. Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmešati.

 

2. Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja.

 

3.  Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.

A za kraj, posne kokos kuglice!

Sastojci:

400 g šećera

2 dl vode

250 g margarina

400 g sojinog mleka u prahu

150 g kokosa

oljušten badem

Priprema:

1. Ušpinujte šećer sa 2 dl vode (stavite ih zajedno na vatru i pustite da prokuvaju i pene nekoliko minuta uz stalno mešanje).

 

2. Sklonite s vatre, dodajte margarin, mleko u prahu i kokos. Sve dobro izmešajte i ostavite da se potpuno ohladi i dobro stegne.

 

3. Vadite po malo kašičicom i pravite kuglice s oljuštenim bademom u sredini (badem se lakše ljušti ako se prethodno popari u vreloj vodi – blanšira) i uvaljajte u kokosovo brašno.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.