MENI ZA USKRŠNJI POST

22.04.2019

 

Ako ste se zapitali kako bi to trebao da izgleda meni za ovogodišnji uskršnji post, evo inspiracije!

Za Uskrs postimo i uživamo u jelima koji spadaju u kategoriju uskršnji post. Ako još uvek niste sastavili svoj meni, Carnex vam daje ideje i budi inspiraciju.

 

MENI ZA USKRŠNJI POST: JELA SA RIBOM

 

Za pečenu garniranu pastrmku trebaće vam sastojci:

5-6 pastrmki

1 glavica belog luka

1 čaša belog vina

1 čaša maslinovog ulja

malo bosiljka

malo ruzmarina

začin

so

limun

 

Priprema:

 

Pastrmke očistiti, oprati, i zarezati pa posoliti. U činiju iseckati, beli luk, dodati malo soli, malo vegete, bosiljka, ruzmarina, ulja i vina.

Dodati ribu i ostaviti pola sata, da odstoji, zatim sve to isipati u tepsiju, narezati limun i dodati ribi.

Pokriti aluminijumskom folijom i peći pola sata. Nakon toga, skloniti foliju i peći još pola sata. Ako je potrebno još malo, toliko da dobije lepu žućkastu koricu.

 

MENI ZA USKRŠNJI POST: PITE SA PIRINČEM I PRAZILUKOM

 

Sastojci:

 

500 g kora za pitu

3 struka praziluka (samo beli deo)

šolja pirinča

3 šolje vode

so, biber

1/2 kašičice aleve paprike

bosiljak

seckan peršun

Premazivanje:

šoljica vode

šoljica ulja (izostavite u danima strogog posta)

 

Priprema:

 

Stavite vodu da provri, dodajte šolju pirinča i skuvajte uobičajeno. Pokrijte i sklonite sa ringle, ostavite sa strane. Za to vreme sitno iseckajte praziluk i stavite na ulje da se dinsta. Posle par minuta dodajte so i pirinač, dobro promešajte i nastavite dinstanje par minuta. Tad stavite biber, alevu papriku i ostale začine po želji i ukusu. Dobro promešajte i sklonite s vatre. Odvojte kore jedne od drugih. U šerpici izmešajte smesu od ulja i vode za premazivanje. Jednu koru stavite na radnu površinu. Kašikom sipajte mešavinu za premazivanje i namažite što veću površinu. Savijte koru po dužoj strani, zatim opet sipajte malo smese. Nanesite 2 kašike fila na sredinu kore. Savijte koru kao sarmu. Ređajte pitice u podmazan pleh. Gornju površinu premažite smesom za premazivanje i pecite 35-40 minuta na 200 stepeni.

 

MENI ZA USKRŠNJI POST: BRZA TORTA SA KOKOSOM I BANANAMA

 

Sastojci:

2 kesice pudinga od vanile

125 g margarina

200 g šećera u prahu

300 g posnog keksa

5 kašika kokosa

3 banane

kesica šlaga + vode po uputstvu

 

Priprema:

 

Skuvajte puding u 6 dl vode i ostavite da se ohladi. U ohlađen puding dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu. Ujednačite masu, pa dodajte kokos, izlomljen keks i banane iseckane na kolutove. Sve lagano izmešajte, sipajte na tacnu i oblikujte tortu rukama. Premažite je šlagom umućenim s vodom i stavite u frižider da se stegne.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.