MORSKI SVET NA TANJIRU

21.08.2018

 

Danas donosimo malo mora na šareni tanjir.

Jela ćemo začiniti limunovim sokom, staviti dašak soli i omiljenih začina.

Prepuštamo se idejama koje nas vraćaju na obalu i šumu talasa.

 

OSLIĆ NA NEOBIČAN NAČIN

Lagana i zdrava jela od oslića večito krase letnji meni.

Skuvajte oslić, dodajte omiljene sastojke (luk, mocarela), a zatim od te smese napravite kuglice.

Uz ove neobične kuglice sjajno se slažu domaći umaci, kao što je na primer tartar.

 RIŽOTO SA MORSKIM PLODOVIMA

Jednostavno, brzo, ukusno, a i zdravo – rižoto sa morskim plodovima!

Izdinstajte luk, dodajte morske plodove, a zatim izdinstajte i njih. Dodajte pirinač, paradajz sos, biber i vodu. Povremeno mešajte.

Nako što bude gotovo, preporučujemo vam dodatak parmezan.

GAMBORI SA BELIM LUKOM I ĐUMBIROM

Na zagrejano maslinovo ulje sa puterom, dodajte iseckani beli luk i đumbir. Dodajte račiće i malo soli i bibera.

Kada gambori dobiju crvenu boju spremni su. Iscedite ih i pospite limun po njima. Na kraju, taj sok takođe pospite po gamborima.

Ako se pitate kako ih je najbolje služiti – uz kus kus ili salatu, a možda i oba?

ŠPANSKI DUH U TANJIRU

Sada već prepoznatljivo jelo Paelja vodi nas pravo u špansku kuhinju.

Ćuretinu isecite na manje komade, a dagnje dobro očistite. Narežite papriku i luk. Ispecite meso, propržite povrće.

Zatim dodajte dagnje, kozice, škampe, plodove mora i grašak. A zatim i prethodno skuvani pirinač.

Za neodoljivi ukus, vaše jelo prelijte belim vinom, dodajte vegetu, so i biber.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.