NAPRAVITE SAMI KOLAČIĆE SUDBINE

26.01.2018

Kolačići sudbine ili Fortune Cookies se služe u restoranima širom sveta u svojstvu deserta. Kolačić u sebi sadrži poruku koja može biti savet, mudrost ili šaljivo predviđanje sudbine. Ovako napravljeni kolačići odličan su izbor kada želite nekoga da iznenadite i da vašu proslavu učinite još zabavnijom!

KINESKI KOLAČIĆI SUDBINE POTIČU IZ KALIFORNIJE?

kolacici-sudbine

Uglavnom se smatra da su kolačići sudbine prvi put napravljeni u Kini, međutim to uverenje nije tačno. Naprotiv, u Kini čak ne možete pronaći ove kolačiće! Tačno je da su ih izmislili Kinezi, ali na prostoru Kalifornije, u San Francisku, početkom 20. veka. U Kini su se kolačići sudbine pojavili tek 1989. godine, a prodavali su se pod nazivom “originalni američki kolačići sudbine”. Vremenom su postali veoma popularni na zapadu, a godišnje se u celom svetu proizvede više od tri milijarde kolačića sudbine!

TAJNA UKUSA KOLAČIĆA

kolacici-sudbine

Zašto ne biste ove zabavne kolačiće napravili sami i time iznenadili svoje prijatelje? Poseban ukus kolačićima daje kombinacija vanile i badema. Svaki kolačić u proseku sadrži 107 kalorija. U prosečnom kolačiću se nalazi 0,8 grama masti, 1 miligram holesterola, 24 grama uglejnih hidrata i 13 grama šećera.

U nastavku vam donosimo recept kojim ćete očas posla postati majstor kolačića koji proriču sudbinu. Prvo osmislite zabavne poruke koje ćete staviti u njih! Neka budu vesele, zabavne i kreativne. Inspiraciju možete pronaći u u zbirkama mudrih poruka, ali predlažemo da sami osmislite poruke i time kolačićima date svoj lični pečat.

Potrebni sastojci:

-3 belanceta

-3 kašike neutralnog ulja

-3 kašike vode

-pola kašičice arome vanile

-pola kašičice arome badema

-8 kašika brašna

-8 kašika kristal šećera

-1 i po kašičica gustina

-prstohvat soli

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

2. Ulupajte belanca sa vodom, uljem i aromama. Kada postane penasto, dodajte brašno, gustin, so i šećer. Mutite žicom sve dok masa ne postane glatka i ujednačena.

3. Jednu kašiku smese sipajte na papir za pečenje i oblikujte u formu kruga. Stavite u rernu na 5-6 minuta i izvadite kada pritetite da su ivice dobile braonkastu boju.

4. Na sredini spustite poruku, presavijte na pola, pa preko ruba čaše presavijte po sredini. Kada se ohlade, spremni su za jelo!

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.