NEKAKO S PROLEĆA: BEĆARAC

30.05.2019

 

Proleće nam je donelo boje i načinilo trpezu šarenom. Ona obiluje povrćem i iz tog razloga vreme je za bećarac!

Bećar paprikaš ili bećarac je najbolje praviti onda kada je pijaca puna različitog povrća.

 

BEĆARAC: RUČAK ZA SVE

 

Sastojci:

 

2-3 glavice crnog luka (normalne veličine)

3-4 veća paradajza

10-12  zelenih tzv.šilja paprika ili 7 babura

malo ulja

varjača griza

vegeta

kašičica šećera

 

Količina povrća može da varira ali se držite pravila: malo luka,nešto više paradajza i najviše paprika.

 

 

Priprema:

 

Paprike i paradajz dobro operite.

Luk očistite i iseckajte ga sitno

Na dno šerpe pospite malo ulja i kada se umereno zagreje, ubacite naseckan luk. Dinstajte luk mešajući ga varjačom i pazeći da ne zagori. Pospite ga šećerom, pa sve mešajte varjačom dok luk malo ne omekša.

Iznad iznad šerpe u kojoj se dinsta luk, secite na manje komade paradajz i trudite se da to radite spretno i brzo, kako biste luku dodavali neophodnu tečnost (sok koji pušta paradajz).

 Sve stalno mešate, seckate i dodajete.Temperatura ringle nije na najvećem podeoku, već na umerenoj temperaturi.

Čim ste završili sa paradajzom uzimate papriku. Odsečete vrh sa peteljkom, odstranjujući tako odjednom i semenke i sve drugo što nam ne treba od paprike. Papriku sečete na četvrtine uzduž, pa na rezance debljine prsta. Povremeno promešate i dodajete sve dok ne potrošite povrće. Na kraju promešajte, poklopite i smanjite temperaturu da lagano krčka.

Neka se krčka 15-20 minuta. Dodajte vegetu i ponovo pustite da se krčka 15 minuta.

Ukoliko je jelo previše kiselo, to je znak da ste preterali sa paradajzom.

Kad ste ga probali i procenili da li mu treba poboljšati ukus dodajte ono što nedostaje.Vi ćete odrediti šta je potrebno po vašem ukusu. Ako je malo kiseliji dodajte malo šećera. Sada jelo završavate tako što dodate malo kašike griza, onako da pospete,  promešate i krčkate još nekoliko minuta.

Možete ga poslužiti uz pohovano belo pileće meso, pečenu piletinu, bečke šnicle...Ako svemu tome dodate i pire krompir, imaćete prelep i bogat ručak.

Za zaljubljenike ovog jela dovoljan je i kao samostalan osvežavajući obrok.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.