NEODOLJIVA KREMPITA SA KEKSOM

24.04.2019

 

Krempita je tradicionalni slatkiš koji su nam bake uvek pravile. Sada je vreme da vi nekoga usrećite ovim malim, kremastim gestom, ali malo modernijom verzijom – krempitom sa keksom.

Ako i niste našli vremena ili inspiracije da napravite ovaj desert, sigurno ste je bar jedanputa jeli u nekoj od poslastičarnica starog kova.

Klasična krempita karakteristična je po svojoj kremi od jaja i mleka, ali kod modernijih varijanti keks daje posebnu notu ovoj poslastici i nekako nas tera da je iznova pravimo.

Na primer, Bled je poznat po tome da se još od davne 1953. godine, u poslastičarnici, prave izvorne krempita, ili kako oni to zovu bledske kremšnite koje su postale najprepoznatljiviji simbol bledske gastronomije.

Kremšnite se još pripremaju prema izvornom receptu tadašnjeg vođe poslastičarnice Ištvana Lukaševića, a poslastičari pri izradi ove poslastice koriste isključivo prirodne sastojke. Do danas je u ovoj poslastičarnici izrađeno i prodato više od devet miliona kremšnita.

 

 

POSTANI MAJSTOR POSLASTICE: KREMPITA SA KEKSOM

 

Sastojci:

400 grama keksa

Za fil:

1 l mleka

4 jaja

9 kašika šećera

1 vanilin šećer

5 kašika oštrog brašna

3 kašike gustina

Malo soli

Za dekoraciju:

3 dl slatke pavlake 

 

Priprema:

Dno tepsije u obliku pravougaonika prekrite četvrtastim keksom.

U šerpu stavite žumanca, 6 kašika šećera, vanilin šećer, gustin i oštro brašno, pa u mlazu sipajte mleko uz neprestano mešanje, kako bi se sve sjedinilo.

Zagrejte  smesu na umerenoj temperaturi i žicom povremeno prođite kroz nju. U trenutku kada se zgusne, ubrzajte mešanje. Kada masa proključa kuvajte još pet do deset minuta.

Za to vreme ulupajte belanca u čvrst sneg sa malo soli, dodajte tri kašike šećera i još miksujte. U dobijenu smesu dodajte, postepeno, vruć krem i lagano ih ih sjedinite, ali tako da ostane vazdušasto.

Fil prelijte preko kore od složenih keksa, a zatim stavite još jedan red keksa, koji će predstavljati koru.

Keks ne morate potapati, jer će sam omekšati od fila.

Rashlađeni kolač isecite na kocke i dekorišite umućenom pavlakom.

Želimo vam ugodno popodne uz ovaj kremasti kolač!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.