NEŽNI SPOJ FRANCUSKE I PROLEĆA – MAKARONSI

05.04.2018

Kada se pomene delikatna, prefinjena poslastica koja je osvojila svet, svi znaju da je reč o čarobnim makaronsima! Oni su postali svojevrstan brend među poslasticama. Popularni kolačići nam dolaze iz Francuske, odakle i potiče reč makaronsi, koja označava kolačiće veselih boja i očaravajućeg ukusa.

Ovi šarmantni kolačići se uglavnom prave od belanaca, šećera i bademovog brašna. Postoji mnogo varijacija i recepata, ali najzanimljviji je onaj koji se pravi od ruže! Čuveni francuski poslastičar Pjer Erme je osmislio recept za ove kolače i nazvao ih Ispahan, što je vrsta ruže. Ovaj aromatični kolač se pravi od maline, ruže i ličija.

DA LI MAKARONSI DOLAZE IZ FRANCUSKE ILI NE

makaronsi

Postoji nekoliko priča o poreklu makaronsa. Jedan izvor navodi da su makaronsi nastali 791. godine,  u okviru manastira kod Kormerija. Druga strana tvrdi da je popularni recept poreklom iz Italije, a da je prenesen u Francusku uoči venčanja Katarine de Mediči i Anrija II.

Makaronsi su vremenom stekli planetarnu popularnost, pa tako postoji i poseban dan kada se obeležava ljubav prema njima – Dan Makaronsa. Ovaj dan se obeležava u Parizu, Njujorku i Torontu 20. marta.

Uz malo volje, slatke makaronse možete napraviti i u svom domu! U nastavku saznajte kako.

Sastojci:

-200 g šećera u prahu

-3 belanceta

-jestiva boja po izboru

-200 g bele čokolade

-110 g bademovog brašna

-20 g šećera

-100 g slatke pavlake

- 100 g krem sira

Priprema:

U posudi prosejte bademovo brašno i šećer u prahu, pa sve dobro izmešajte da se sjedini. U drugu posudu dodajte belanca koja su odstojala na sobnoj temperaturi pa kratko mutite, dodajte kristal šećer i nastavite sa mućenjem dok se ne dobije čvrst šam. Tad dodajte po želji jestivu boju i dobro umutite. Postepeno dodajte mešavinu bademovog brašna i šećera i sve lagano izmešajte špatulom. Tako dobijenu masu dresir džakom istisnite u obliku dukata na pekarski papir, ostavite da se uhvati korica sa gornje strane oko sat vremena pa pecite u zagrejanoj pećnici 20 minuta na 130 stepeni. Makaronse ostaviti da se postepeno ohlade. Tako dobijenu masu dresir džakom istisnite u obliku dukata na pekarski papir, ostavite da se uhvati korica sa gornje strane oko sat vremena pa pecite u zagrejanoj pećnici 20 minuta na 130 stepeni. Makaronse ostaviti da se postepeno ohlade.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.