NJIHOVO VISOČANSTVO – CHIA SEMENKE

23.07.2018

Pre samo nekoliko godina pojavile su se male crne semenke pod imenom – chia seme, za koje se tvrdilo da su izvor zdravlja i da najveću primenu imaju u mršavljenju. 

Mi smo rešili da detaljnije objasnimo čemu služe ove semenke i kako se koriste, a možete i da usvojite naš recept i javite nam da li vam je poslužio.

ŠTA SU CHIA SEMENKE?

Chia seme nazivaju još i magičnom semenkom. Neverovatno je da tako nešto malo može da uradi tako puno za naš organizam. Potiče još iz davnina, kada su ih Asteci koristili kao osnovnu hranu u sklopu religijskih obreda, ali i u medicinske svrhe.

Zapravo, chia je biljka bogata Omega 3 masnim kiselinama, proteinom i vlaknima. Obiluje velikim brojem minerala, vitamina i antioksidansa. Iz navedenih razloga, odlične su za sagorevanje masti, jačanje organizma, ali i ono što je možda za žensku populaciju najvažnije, dobro je za regeneraciju kože. Chia seme najviše koriste sportisti jer utiče na rad mišića, i podstiču energiju.

 

ZAŠTO ŽENSKA POPULACIJA TOLIKO VOLI CHIA SEME?

S obzirom da ove semeneke sadrže Omega 6 masne kiseline, antioksidante i proteine one predstavljaju dobar izvor zdravlja kože. Neke studije prikazuju čak i da utiču na zdravlje kose i noktiju, u toj količini u kojoj telo mora konstantno da ima, ne bi li održavao i štitio koren dlake, odnosno noktiju koji su napravljeni od proteina keratina.

MAGIČNI ŠTAPIĆ ZA MRŠAVLJENJE?

Ne. Konzumiranje chia semenki utiče na smanjenje apetita, ubrzava rad metabolizma i aktivira glukogen koji pomaže u sagorevanju masti. Preporučuje se jedna kašika semenki na dan. Veća količina od preporučene mogu uticati na preopretećivanje stomaka.

GDE SVE MOŽE DA SE KORISTI CHIA SEME?

Ove semenke možete koristiti u:

 - svom omiljenom smoothiju

 - salati

 - sa grčkim ili običnim jogurtom

CHIA RECEPT

Konačno dolazimo do recepta sa chia semenkama. Jutarnja radost u jednoj čaši!

Od sastojaka vam je potrebno:

200 ml mleka

3-4 kašike chia semenki

1 kašika meda

300 ml jogurta (grčki tip jogurta) + 2 kašike meda

Voće po izboru

Priprema:

Pomešati mleko I semenke I ostaviti 15-20 minuta da nabubre.

Zatim umešati kašiku meda I podeliti u dve čaše koje ste ukrasili voćem.

Pomešajte jogurt sa dve kašike meda, I ako želite dodajte naseckano voće.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.