OMILJENA BRZA HRANA! ŠTA VIŠE VOLITE CLUB SENDVIČ ILI HAMBURGER?

27.06.2018

Tokom većeg dela dana najčeše se nalazimo u pokretu zbog čega se u glavnom odlučujemo za brzu hranu koju možemo jednostavno da pripremimo ili koja nam je uvek dostupna za kupovinu. Pa tako, na primer, razne vrste sendviča pružaju veliki izbor mogućnosti za isprobavanje različitih kombinacija ukusa, dok je hamburger lako dostupno jelo koje se priprema na različite načine od različitih vrsta mesa.

Specifičan tip sendviča je svakako klub sendvič, koji je zbog svog interesantnog oblika najčešće zastupljen kao posluženje na zabavama, ali u poslednje vreme možemo ga kupiti i u pekarama i marketima kao lagani doručak ili užinu.

Čuveni trouglasti sendvič nastao je 1894. godine u ekskluzivnom njujorškom kazinu i osnovni sastojci za pripremanje bili su slajs mesa, zelena salata, paradajz i dva trouglasta parčeta hleba. Ovaj simpatični sendvič postao je veliki hit i ubrzo se našao na meniju raznovrsnih njujorških lokala – od uglađenih restorana do lokalnih pabova. Klub sendvič u sebi je istovremeno sadržao dašak glamura i prizemnu toplinu, zbog čega je lako postao omiljena grickalica sladokusaca.

Sa druge strane, hamburger je imao nešto drugačiji put do srca ljubitelja brze hrane. Iako se uglavnom smatra tipično američkim proizvodom, ideja za njegov nastanak potiče iz Nemačke, odnosno, Hamburga, po kojem je i dobio ime. Naime, ovaj grad se isticao po kvalitetnom goveđem mesu, zbog čega je veliki broj nemačkih migranata u Ameriku ubrzo po doseljenju otvorio restorane u velikim gradovima poput Čikaga i Njujorka. Ubrzo je nastala američka verzija hamburške šnicle koja se sastojala od mlevene govedine začinjene lukom, solju i biberom, a zatim pržena ili pečena na roštilju. Hamburger je vremenom postao neizostavni deo američke kulture sa obaveznim pomfritom kao prilogom.

Domaći pandan hamburgeru svakako je pljeskavica. Jelo za kojim neretko posegnemo kada želimo da uživamo u intenzivnom ukusu roštiljskog mesa, dok je sendvič hladna zakuska gde možemo da pustimo mašti na volju i kombinujemo razne vrste priloga.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.