ORAŠASTI PLODOVI: KALORAČNI ILI NE

14.02.2018

Stručnjaci se slažu da su orašasti plodovi najzdravije grickalice. Zbog visokog sadržaja belančevina, mogu nas dugo držati sitim, te mogu poslužiti i kao užina između obroka. Pored toga, orah, lešnik i badem se mogu naći i u brojnim tortama i kolačima, kojima daju poseban ukusan. Međutim, često se može čuti kako ih nije dobro konzumirati u velikim količinama jer su poprilično kalorični. Verovatno vas je zanimalo koliko oni zapravo imaju kalorija? To naravno zavisi od vrste orašastih plodova, budući da npr. badem i brazilski obrok imaju različite energetske i nutritivne vrednosti.

KOLIKO KALORIJA IMA SVAKI ORAŠASTI PLOD

orasasti-plodovi

Kako biste znali koliko kalorija unosite kada jedete orašaste plodove, pratite našu listu sačinjenu od plodova koje najviše koristimo u ishrani. Količine se odnose na 100gr namirnice.

Badem -> 577 kcal

Brazilski oraščić -> 655 kcal

Chia semenke -> 486 kcal

Indijski orah -> 552 kcal

Kesten -> 196 kcal

Kikiriki -> 566 kcal

Lešnik -> 627 kcal

Orah -> 654 kcal

Pistaći -> 556 kcal

Suncokretove semenke -> 584 kcal

ORAŠASTI PLODOVI POPRAVLJAJU RASPOLOŽENJE

Naše raspoloženje ne zavisi samo od spoljnih uticaja, već i od hemijskih procesa u našem organizmu. Orašasti plodovi obiluju Omega 3 masnim kiselinima, koje su povezane sa lučenjem serotonina, tj. hormona sreće! Šaka orašastih plodova dnevno će vam dati potrebnu energiju za dnevne izazove, ali će učiniti i da se osećate dobro u svojoj koži.

MEDENE JABUKE PUNJENE ORASIMA

pecena-jabuka

Orašaste plodove možete iskoristiti da se zasladite na zdrav način! Donosimo vam recept za neodoljive jabuke punjene orasima koji će sigurno osvojiti sve sladokusce. Ukoliko niste ljubitelj oraha, zamenite ga bademom ili lešnikom.

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 4 kašike mlevenih oraha
  • 1 kašika meda
  • Kašika cimeta
  • 1 kašika listića badema
  • 1 kašika sušenih brusnica

Priprema:

Pomešajte mlevene orahe sa 1 kašičicom meda, cimetom, bademima i brusnicama. Jabuku pažljivo izdubite i napunite je smesom od meda koju ste ranije napravili. Kada je napunite, umotajte je u aluminijumsku foliju i pecite u rerni na 180 stepeni. Jabuke možete servirati sa medom.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.