OSTRIGE KAO BRZA HRANA

26.01.2018

Svi ponekad posegnemo za brzom hranom, koja nas najbrže zasiti kada želimo da pojedemo nešto „s nogu“. Verovatno ste mislili da je brza hrana posledica savremenog tempa života, međutim hrana za poneti ima jako dugu tradiciju i bila je sastavni deo ishrane Rimljana! U kioscima na putu do Koloseuma, Rimljani su prodavali slane grickalice. Najčešće su ručali u jednom od termopolija, koji su bili nalik današnjim restoranima brze hrane.  

Iako su ostrige danas svojevrsni specijalitet, pre približno 300 godina, one su bile brza hrana. To je bilo u vreme kada su se pojavili prvi “fast food” štandovi u Njujorku.  Urbane legende govore da je tada nastao izraz “hrabar je onaj ko prvi proba ostrige”.

ostrige

Pomfrit je danas jedan od najčešćih priloga, a u SAD-u je drugi najomiljeniji brzi obrok. Prvi pomfrit je je bio poslužen 1802. godine u Beloj kući, jednom od osnivača SAD-a, Tomasu Džefersonu.

Prvi automat sa grickalicama, gde se može ubaciti novac i odmah uzeti hrana, izmislio je Nemac Maks Šilaf u Berlinu 1896. godine. Za samo nekoliko godina, ove mašine su postale popularne širom sveta zbog svoje praktičnosti i prostora koji zauzimaju.

KRALJEVSKI HOT-DOG

hot-dog

Popularna brza hrana, hot dog ili kuvana kobasica, uglavnom se jede u rasečenoj lepinji poput sendviča, a kupuje se na specijalizivanim kioscima brze hrane. Ukusu hot-doga ni kraljica Elizabeta nije odolela! U prvoj zvaničnoj poseti SAD-a, Frenklin D. Ruzvelt je dočekao kraljicu i kralja Džordža i priredio im piknik za pamćenje. Na naslovnoj strani Njujork Tajmsa sledećeg dana je osvanula slika na kojoj kraljica i kralj gozbu započinju hot-dogom!

TAJNA BRZE HRANE STROGO ČUVANA TAJNA

Mnoge kompanije brze hrane u strogoj tajnosti čuvaju svoje recepte i formule za svoje najpoznatije proizvode. Recept za pripremu poznate KFC piletine i dan danas nije poznat javnosti, a glasine kažu da se originalni recept, napisan 50-tih godina prošlog veka, čuva u specijalnom sefu u Kontakiju.  Jedino što se zna je da sadrži 11 začinskih biljaka.

Recept za specijalni sos Big Meka je bio izgubljen 80-tih godina prošlog veka. Međutim, u kompaniju se tada vratio bivši direktor, Fred Tarner, koji se sećao tajnog recepta starog 36 godina! Tako je nastavljeno sa proizvodnjom prepoznatljivog sosa.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.