OVO JE OBAVEZNA HRANA NA BOŽIĆNOJ TRPEZI

05.01.2018

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, kojim vernici proslavljaju rođenje Isusovo. Velikom prazniku prethodi i velika priprema svečane trpeze. Ukoliko ste postili pred Božić, pripremite laganiju trpezu, jer je prelazak sa posne na mrsnu hranu velika promena za organizam.

Božićni ručak je prvi mrsni obrok posle dugog posta i može biti raznovrstan, ali ne može da prođe bez česnice i pečenice. Običaj je i da tog dana na stolu bude pšenica u koju je usađena sveća. Božićnu trpezu možete ukrasiti orasima, klasjem žita, badnjakom, a preko stola možete posuti malo slame.

KAKO NAPRAVITI SAVRŠENU ČESNICU

cesnica

Centralno mesto na božićnom ručku pripada česnici – pogači u koju se simbolično stavlja metalni novac. Česnica se mesi ujutru za Božić i iznosi na trpezu koja je pripremljena za ručak. U zavisnosti od ukusa, česnica može biti obična pogača ili proja. Običaji nalažu da svi ukućani okreću česnicu, a potom svako odlomi jedno parče. Prema verovanju, onaj ko pronađe novac u svom parčetu biće srećan cele godine.

Za česnicu će vam biti potrebno:

-1 kg belog brašna

-2 žumanceta

-100 gr masti

-Pola litra mleka

-So

-Šećer

-Metalni novčić

Zagrejte mleko, zatim dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu soli. Istopite mast, pa je dodajte u brašno zajedno sa žumancima. Sjedinite mleko sa testom i mešajte desetak minuta dok ne dobijete glatko testo. Formirajte testo u okrugao oblik, dodajte mu novčić i spustite ga u pleh, koji ste prethodno premazali margarinom. Površinu premažite umućenim žumancetom. Posebno, možete ukrasiti pogaču figuricama od testa u različitim oblicima.  Po staroj srpskoj tradiciji za dečake se pripremaju šake od testa, a za devojčice pletenice od testa. Ostavite česnicu na toplom mestu do pola sata, da naraste. Pecite je u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne dobije rumenu boju. Nakon pečenja, česnicu prekrijte vlažnom krpom, da omekša.

bozicna-trpeza

Pored česnice, na božićnom ručku glavno jelo je pečenje. Uglavnom se peče za Badnji dan, kako bi bilo spremno za Božićno jutro. Ostatak trpeze je na vama – možete pripremiti gibanicu, rusku salatu, sarmu, pite. Raznovrsni deserti su takođe deo božićne trpeze, kolači, slatke pite i torte.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.