Pečeno kestenje u kućnoj varijanti

27.10.2017

Pečeno kestenje u kućnoj varijanti

pecen-kesten

Miris kestena koji se širi ulicama svima nam je dobro poznat i uvek se obradujemo uličnim prodavcima koji donose opojni  duh juseni u naše krajeve. A da li ste znali da vam kesten može pomoći u kontroli telesne težine? Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osećaj sitosti. U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten ima niži procenat masti, a viši procenat skroba. Uživajte u kestenju bez griže savesti i ne zaboravite da je kesten veoma zdrav, kako sadrži puno vitamina A, B i C.

Izaberite najbolje kestenje

Kesten možete koristiti u najrazličitijim receptima, a možete ga i jednostavno ispeći i uživati u njegovom slatkastom ukusu u domaćoj varijanti. Ljudi uglavnom pogrešno misle da je suviše komplikovano ispeći ga u svom domu, zbog čega izbegavaju da pripremaju. Istina je da prilično lako možete ispeći kestenje u rerni.  Kada kupujete kestenje, izaberite što veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Protresite i ih i uklonite one sa „šupljim“ zvukom. Pošto razvijaju plesan na sobnoj temperaturu, kestenje treba čuvati na hladnom mestu do dve nedelje. Proverite da li su se na pojedinim mestima pojavile rupice, ako jesu, one sa rupicama izdvojite.

Kako ispeći kesten u rerni

kesten

Uzmite oštar nož, po mogućnosti reckav. Kesten zasecite po širini, dok se ljuska ne odvoji. Važno je da se ljuska otvori, kako bi mogla da izađe para koja se stvara u njemu prilikom pečenja. Zatim stavite rasečene kestenove u šerpu, dodajte vodu i posolite. Kada voda provri, izvadite kestenje iz vode, stavite ga u tepsiju i pecite u rerni na 220 stepeni ukupno 15 minuta. Znaćete da su dobro pečeni kada im je ljuska hrskava i lako ljušti, a unutra su i dalje mekani. Uživajte u fenomenalnom ukusu omiljene jesenje poslastice!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.