POSLASTICA ZA CELU GODINU: DOMAĆE SLATKO OD JAGODA I TREŠANJA

23.05.2018

Slatko je tradicionalni srpski delikates koji je postao zaštitni znak kuhinje naših baka! U njegovom ukusu smo uživali od detinjstva i uvek mu se rado vraćamo. U nekim krajevima prva je poslastica sa kojom se dočekuju  gosti na slavi.

 Iskoristite sezonu svežeg voća i napravite domaće džemove, kako biste u ukusu slatkih voćkica uživali tokom cele godine. Predlažemo vam slatko od jagoda i slatko od trešanja, poslastice koje će sigurno osvojiti sva vaša čula. Možete ga uvek poslužiti dragim gostima, jesti sa palačinkama, krofnama i drugim poslasticama.

SLATKO OD JAGODA

slatko-od-jagoda

Neodoljive jagode postoju još ukusnije kada se pretvore u slatko!

Za pripremu slatkog od jagoda potrebno je:

- 1 kg šećera

- 400 ml vode

-1 kg jagoda

Priprema:

Kada kupujete jagode, izaberite one sitnije. Operite jagode i očistite ih od peteljki. Sipajte šećer i vodu u šerpu i kuvajte ih u kipućoj vodi 6 minuta. Nakon toga dodajte jagode i sačekajte da smesa provri. Posle vrenja, smanjite vatru na srednju temperaturu i kuvajte pola sata. Tokom kuvanja će se pojaviti bela pena, koju povremeno treba skidati sa vrha. Kako bi jagode ostale cele, nemojte mešati smesu tokom kuvanja. Kada primetite da je smesa dovoljno gusta, slatko je gotovo.

Sklonite slatko sa šporeta, prekrijte ga krpom i ostavite da se ohladi. Ohlađeno slatko sipajte u teglu i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

SLATKO OD TREŠANJA

slatko-tresnje

Trešnje u sezoni nikako ne smete propustiti! Obiđite pijace i pripremite sastojke za slatko koje će vam svojim ukusom zasladiti svaki dan.

Za prirpemu slatkog od trešanja potrebno je:

- 1 kg trešanja

- 2 limuna

- 1 kg šećera

Priprema:

Trešnje očistite od peteljki i koštica, a zatim ih operite. Karamelizujte šećer sa vodom i toj smesi dodajte trešnje. Kada smesa provri, kašikom skidajte penu.

Operite limun, isecite ga na kolutove i dodajte ga smesi koja se kuva. Kada slatko dostigne potrebnu gustinu, možete ga skloniti sa vatre. Gotovo slatko prekrijte vlažnom krpom i ostavite ga da se ohladi.

Ohlađenu smesu sipajte u tegle.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.