POTREBNA JE JEDNA KAŠIKA DNEVNO: Lanene ili čia semenke

30.03.2018

Čia semenke su za kratko vreme stekle ogromnu popularnost među populacijom koja se zdravo hrani, zahvaljujući svojim zdravstvenim benefitima. Od davnina su je koristili u svojoj ishrani Asteci i Maje, a sama reč „chia“ je reč kojom su Maje označavale snagu!

Za razliku od drugih semenki, čia semenke su prepoznatljivog izgleda, uglavnom su crne i tamonsmeđe boje. Trećinu njihovog sastava čine omega 3 masne kiseline, zbog čega je njihova uloga u ishrani toliko značajna. Ostatak čine antioksidansi i biljna vlakna, a posebno su značajni i magnezijum, cink, gvožđe i kalcijum, kojima ovo seme obiluje. Samo dve kašike čia semenki sadrže dva puta više kalijuma nego jedna banana! Čia semenke se uglavnom koriste kao dodatak jelima, sokovima, smutijima, a mogu ih konzumirati i osobe koje su intolerantne na gluten. Dnevno je dovoljno uneti jednu kašiku čia semenki, koja sadrži 18% dnevnih potreba kalcijuma, 27% fosfora, 30% mangana i manju količinu kalijuma, cinka i bakra. Kako je čia seme neutralnog ukusa, možete ga iskombinovati sa skoro svim sastojcima. U nastavku saznajte kako da napravite ukusan puding od čia semena, koje mogu konzumirati i osobe koje su na hrono režimu ishrane.

ČIA PUDING

cia-puding

Namirnice za 4 osobe:

-6 dl kokosovog mleka

-4 kašike čia semena

-stevija po ukusu

-voće po ukusu

Priprema:

U posudi izmešajte kokosovo mleko i steviju, pa dodajte čia seme i ostavite preko noći u frižideru. Nakon što je puding odstojao u frižideru, izmešajte ga, dodajte po ukusu još stevije. Služite u činijama dobro ohlađen sa voćem po ukusu. Prijatno.

LANENE SEMENKE

Lan svoje korene vuče još iz drevnog Egipta i Kine, kada je uočeno njegovo lekovito dejstvo na organizam. Stručnjaci ističu da semenke lana pospešuju rad probave, smanjuju holesterol i stabilizuju hormonski disbalans.  Lanene semenke su u oblika suze, a mogu biti smeđe i žute boje. Dobre su za kombinovanje sa drugim namirnicima, jer su blagog, orašastog ukusa. Da biste iskoristili sve hranljive vrednosti kojima laneno seme obiluje, neophodno je da ga pre upotrebe sameljete. Samleveno seme lana je odličan dodatak hlebu, pecivima, kolačima, ali njime možete posuti i čorbe, glavna jela i salate. Kao inspiracija za pripremu jela sa lanom vam može poslužiti naš recept – Punjeni radič sa piletinom, stišnjenom šunkom i semenkama zapečenog lana.

PUNJENI RADIČ SA PILETINOM, STIŠNJENOM ŠUNKOM I SEMENKAMA ZAPEČENOG LANA

punjeni-radic-sa-lanenim-semenom

Sastojci:

-2 glavice većeg radiča

-50 g lana

- 2 šargarepe

- 2 dl kisele pavlake

- 400 g pilećih grudi

- 150 g Carnex stišnjene šunke

- 100 g majoneza

- sveža nana po ukusu

Priprema:

Stavite piletinu da se skuva u hladnoj vodi. Kuvajte piletinu 20 minuta. Kada se piletina prohladila isecite je na tračice. Stišnjenu šunku isete na tračice, zatim i šargarepu. Sipajte pavlaku i majonez i pomešajte sve zajedno. Radiču odvojite listove i napunite ih salatom. Propržite lan i pospite ga preko salate.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.