PRAVA, UKUSNA, ZIMSKA - GERM KNEDLA

28.12.2018

 

Praznici nas motivišu da putujemo, ili ako ne putujemo, pravimo mirisne kolače koji će nas podsetiti na druge gradove u čijim ulicama smo uživali.

Donosimo bečki specijalitet u naše domove i pravimo Germ knedlu.

Germ knedla je specijalitet češke i bečke kuhinje. Zapravo, radi se o vazdušastim knedlama punjenim džemom ili pekmezom od šljiva. Posipaju se mlevenim makom i šećerom u prahu, a prelivaju se rastopljenim puterom i kremom od vanile.

Služe se tople, što ih čini sjajnim slatkišem za predah na skijaškim stazama.

A kako se priprema ovaj neodoljivi zimski dezert?

 

 

  • Maslac treba da je omekšao, a brašno prosejano. Jaje sobne temperature, a mleko mlako.

  • Na dasci napraviti gnezdo od brašna, a u sredinu razbijte jaje. Dodajte šećer i vanilin šećer, kvasac i maslac. U momentu kada dolivate mleko, mešajte viljuškom i skupljajte po malo brašna sa strane. Kada je masa prilično sakupljena, mesite dok ne postane glatko i ujednačeno i dok se ne pokupi svo brašno.

  • Ovo testo stavite u pobrašnjenu ili nauljenu posudu i prekrijte folijom. Ostavite na toplom u vremenskom peroidu od 30 minuta dok se testo podigne.

  • Dok se testo diže – skuvati krem tako što ćete: pomešati mleko i 1 dcl slatke pavlake i staviti da se greje. U to dodati zrna iz jednog štapa vanile. Žumanca umutiti ručno sa šećerom i preostalom pavlakom. U žumanca polako dolivati vruću, skoro ključalu mešavinu pavlake i mleka.

  • Masu praliti u šerpu u kojoj se prethodno zaglevalo mleko sa pavlakom i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta dok se sos ne zgusne. On ne sme da proključa jer će se jaja potencijalno zgrušati.

  • Podignuto testo kratko izmesiti i podeliti na 8 jednakih loptica.

  • Svaku lopticu izdubiti i napuniti punjenjem (džem). Dobro zatvoriti i oblikovati knedle.

  • Spustiti ih na papir i pustiti da ponovo narastu.

  • Knedle kuvati na pari, 15 minuta nakon ključanja vode

 

Knedle se služe odmah nakon kuvanja, i da, tople! Prelivaju se vanilinim kremom i posipaju mešavinom maka i šećera. Nije važan redosled. I ne zaboravite, kada se knedle kuvaju – kuvaju se poklopljene!

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.