RECEPT ZA LETNJI UŽITAK: SLADOLED TORTA

01.07.2019

 

Ko može da odoli ledenom desertu koji nas šalje pravo u letnje raspoloženje? Spremamo sladoled tortu!

S obzirom da sladoled torta može biti u različitim ukusima, Carnex je rešio da vas inspiriše i predstavi vam nekoliko načina na koje možete napraviti ovaj pravi, letnji užitak.

 

VANILA SLADOLED TORTA

 

Sastojci:

5 jaja (odvojeno žumanca i belanca )

2dl šećera

2 kesice vanilinog šećera

100g sira

1/2 l slatke pavlake

Mleveni keks

 

Priprema:

 

Umutiti belanca u sneg i ostaviti sa strane.

Dobro umutiti slatku pavlaku. Kada se pavlaka umuti, dodavati jedno po jedno žumance, šećer, vanilin šećer i sir. Sve dobro umutiti.

U smesu od pavlake ručno umešati sneg od belanaca.

Kalup za tortu obložiti alu folijom, posuti mlevenim keksom po izboru, u kalup na posuti keks izliti smesu za sladoled, ponovo posuti keksom i keks lepo rasporediti tako da pokrije celu površinu sladoleda.

Staviti u zamrzivač preko noći. Istresti na odgovarajuću tacnu, skinuti foliju, ako je potrebno neka odstoji na sobnoj temperaturi desetak minuta da se lepše reže.

 

SLADOLED TORTA SA BANANAMA

 

Sastojci:

2 kesice sladoleda od banane sa čokoladom

4oo ml mleka

2 kesice želatina

8 kašika hladne vode

1oo do 15o gr keksa

2oo ml soka od ananasa

4 banane

šlag za dekoraciju

 

Priprema:

Umutiti sladoled sa mlekom. Želatin potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji dok mutitte sladoled. Rastopite želatin pa pomešajte sa sladoledom. Pola keksa potapajte u sok od ananasa, pa zatim poređajte na dno tacne za tortu obloženu kalupom. Preko stavite sladoled.

Banane iseckajte i ubacite u fil. Preko poređajte ostatak keksa koji je bio umočen u sok. Stavite tortu da se hladi, a pre služenja možete i da je stavite u zamrzivač.

Dekorišite je šlagom i poslužite.

 

 

SLADOLED TORTA SA KAFOM

 

Sastojci:

kora

6 kašika putera

240 gr tamne čokolade 

3 jaja

1 šolja šećera (250 ml)

1/3 šolje brašna 

100 gr seckanih badema

Karamela:

1/2 šolje (250 ml) šećera 

2 kašike vode

1 kašika putera 

100 ml slatke pavlake

sladoled od kafe

500 ml slatke pavlake   

250 ml mleka

5 žumanaca

3 kašike belog šecera

3 kašike smedjeg šećera

2 kesice kafe 

prstohvat soli

 

Sladoled od kondenzovanog mleka:

350 ml zasladjenog kondenzovanog mleka

2 šolje slatke pavlake

1 kesica burbona

vanilinog šećera

 

Priprema:  

Prvo napraviti sladoled od kafe. Umutiti jaja, beli šećer i kafu. U šerpici zagrejati slatku pavlaku i mleko (nema potrebe za kuvanjem) pa 1 šolju vrele smese dodati u jaja, neprestano muteći mikserom. Sve ponovo vratiti u šerpicu i kuvati par minuta da se zgusne. Ohladiti i staviti u zamrzivač. Smesu svakih pola sata dobro izmešajte žicom da se razbiju kristali leda. Sladoled treba da bude čvrst, ali ne i skroz smrznut, tako da može da se razmaže po kori.

Rernu zagrejati na 170°. Kalup za torte 24 cm obložiti papirom za pečenje, a stranice premazati puterom. Puter i čokoladu istopiti i ohladiti. Mikserom penasto umutiti jaja, šećer i so i u tankom mlazu dodati istopljenu čokoladu i puter neprestano mešajući uz pomoć miksera. Na kraju kašikom umešati brašno i seckane bademe, sipati u kalup i peći 30 minuta. Ohladiti i preseći na 2 dela. Jedan deo ostaviti čitav drugi iseckati u komadiće.

Za karamel u šerpicu staviti šećer i vodu i neprestano mešajuci topiti na srednje jakoj vatri da dobije finu karamel boju. Dodati kašiku putera, energično izmešati da se sve poveže, onda dodati slatku pavlaku i sve dobro izmešati. Ohladiti.

Kondenzovano mleko, slatku pavlaku i burbon vanilin šećer 10-tak minuta mutiti mikserom, dok ne dobijete penastu smesu.

Na poslužavnik staviti donju koru, premazati sa pola sladoleda od kafe, posuti iseckanom korom, posuti sa pola smese karamele, staviti sladoled od kondenzovano mleko i preko ostatak sladoleda od kafe. Ostaviti preko noći u zamrzivaču.

Pre služenja, izvadite tortu iz zamrzivača da se malo opusti, pa tek onda je isecite. Svaki komad preliti sa malo karamele.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.