RECEPTI ZA DOMAĆE NJOKE NA TRI NAČINA

21.05.2019

 

Na današnjoj trpezi nalaze se njoke, na nekoliko načina! Ljubitelji testa, spremite se, stigli su recepti za njoke, danas je vaš dan!

Njoke pripadaju namirnicama koje su izuzetno popularne u raznim svetskim kuhinjama. Ukusne su, jednostavne, a i mogu se kombinovati sa različitim umacima i prelicima. Njok od krompira su odlična baza za jela sa raznim sosovima od paradajza, pavlake ili sira.

Naravno da imaju italijanske korene. Odatle potiče i mišljenje da kako se petkom treba jesti riba, četvrtkom se jedu njoke!

Danas ne mora biti četvrtak, ali predlažemo da svakako napravite ovo brzo i ukusno jelo.

 

RECEPTI ZA DOMAĆE NJOKE: SA SLANINOM U PARADAJZ SOSU

 

Sastojci:

600g njoka

600g paradajza

300g dimljene mesnate slanine

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

2 kašike maslinovog ulja

Biber

 

Priprema:

 

Slaninu iseći na sitne kockice i propržiti je na ulju. Dodati sitno seckan crni luk, isitnjen beli luk i očišćen i iseckan paradajz. Posoliti, pobiberiti, dodati malo bosiljka i sve dinstati oko 10 minuta. Kada sos bude gotov pomešati ga sa skuvanim njokama.

 

RECEPTI ZA DOMAĆE NJOKE: SA SPANAĆEM

 

Sastojci:

 

500g njoka

250g očišćenog spanaća

150ml neutralne pavlake

75 g parmezana

Praziluk

2 čena belog luka

Maslinovo ulje

Muškatni oraščić

So

Biber

 

Priprema:

 

Zagrejte maslinovo ulje u posudi i propržite iseckan praziluk sa belim lukom. Dodajte spanać, i dinstajte dok ne omekša. Ovu mešavinu usitnite u blenderu, dodajte pavlaku, so, biber i malo muskatnog oraščića. Vratite posudu na vatru, umešajte dve trećine parmezana, i lagano zagrejte.

Skuvajte njoke prema uputstvu, ocedite ih i pomešajte sa sosom. Prebacite u vatrostalnu posudu, pospite ostatkom parmezana i zapecite u rerni.

 

RECEPTI ZA DOMAĆE NJOKE: U KREMASTOM SOSU SA ŠAMPINJONIMA

 

Sastojci:

 

½ kg njoka

1 kašika maslinovog ulja

pola naseckanog luka

1 češanj belog luka

2 šoljice naseckanih šampinjona

1/3 šoljice belog vina

pola šoljice pavlake za kuvanje

malo sveže narendanog parmezana

so i biber

 

Priprema: 

Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo bibera i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputstvu na pakovanju. Zatim luku dodajte beli luk i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju dodajte vino i pavlaku te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.