RECEPTI ZA MAFINE KOJIMA NEĆETE ODOLETI

25.03.2019

 

Ako ste rešili da pravite mafine, ovde su recepti koji će vas povesti u jednu zanimljivu kulinarsku avanturu.

 

RECEPTI ZA MAFINE: MAFINI SA RIBIZLAMA

 

Sastojci za 8 mafina:

 

2 jajeta

100 g svetlog muscovado šećera

250 ml mleka

70 g kokosovog ulja

150 g brašna

100 g ovsenog brašna

1/4 kašičice soli

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kesice vanil šećera

150 g svežih ribizli

 

Priprema:

Upalite rernu na 180°C. U kalup za mafine stavite papirne korpice.

Pomešajte obe vrste brašna, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

U šerpi na laganoj vatri otopite kokosovo ulje. U veću posudu sipajte mleko, dodajte jaja, šećer i vanil šećer pa dobro promešajte. Dodajte kokosovo ulje i suve sastojke pa promešajte tek toliko da se sjedine. Na kraju nežno umešajte ribizle.

 

Masu rasporedite u korpice do 2/3 visine. Pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Vreme pečenja prilagodite veličini korpice, moje su veće pa u njih stane dosta mase koja se peče malo duže. Pečene izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se ohlade.

 

RECEPTI ZA MAFINE: MAFINI SA TIKVICAMA

 

Sastojci za 12 mafina:

2 manje tikvice

1 kašičica soli

2 jaja

1 kesica praška za pecivo

1 čaša jogurta

4 kašike ulja

2 čaše od jogurta oštrog brašna

1 šargarepa (opciono, zbog boje)

 

Priprema:

Tikvice i šargarepu narendajte na sitno. Ja tikvice ne ljuštim, sem ako nisu stare i oštećene. Šargarepu prethodno očistite.

Ovi mafini se vrlo brzo prave, tako da možete da uključite rernu da se greje na 200 stepeni.

Umutite jaja pa dodajte jogurt i ulje,  a zatim i brašno prosejano sa praškom za pecivo, izmešajte da smesa postane glatka pa dodajte tikvice i šargarepu. Tikvice ne treba cediti. Promešajte da se svi sastojci sjedine.

U kalup za mafine stavite papirnate korpice, najbolje one obične bele jer se za ukrasne šarene testo lepi, njih ostavite za kasnije posluživanje. Punite korpice do vrha i stavite da se peče oko 30 minuta dok lepo ne porumene odozgo.

 

 

RECEPTI ZA MAFINE: MAFINI SA KESTENOM

 

Sastojci:

215g kesten-pirea

3 jaja

90g smeđeg šećera

100g mlevenih badema

1/2 kašičice praška za pecivo

 

Za krem:

200g slatke pavlake

100g čokolade za kuvanje

 

Priprema:

Dobro umutiti jaja sa šećerom mikserom. Postepeno dodavati kesten pire, mešati varjačom, pa umešati mleveni badem i prašak za pecivo. U pleh za mafine (12 komada) staviti papirne korpice za mafine. Sipati smesu u svaku korpicu. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni 25 minuta.

Zagrejati slatku pavlaku. Preliti čokoladu izlomljenu na sitnije komade i mešati dok se čokolada ne istopi, a smesa postane glatka. Ohladiti, pa ili premazati mafine ili umutiti i ukrasiti po želji.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.