SAVETI ZA SAVRŠEN ROŠTILJ

27.04.2018

Prvi maj svi vezuju za izlete u prirodi i roštilj na otvorenom. I zaista, da li postoji išta bolje od druženja u zelenim oazama uz ukus grilovanog mesa i osvežavajućih napitaka.  Međutim, neiskustvo prilikom pripreme mesa može lako da pokvari zabavu. Kako se to vama ne bi dogodilo, dobro je da se pripremite na vreme! Prva stvar koju treba da uradite je da izaberete pravo meso za roštilj. Kako biste najbolje procenili količinu, računajte da vam je po osobi potrebno od 300 do 500 gr mesa.

KAKO IZABRATI MESO ZA ROŠTILJ

rostilj

Na roštilju možete peći gotovo sve vrste mesa – svinjetinu, piletinu, ćuretinu ili jagnjetinu. Međutim treba znati koji delovi su najpogodniji za grilovanje. Uvek se vodite time da je za roštilj najbolje izabrati prednje delove – vrat, rebra, ali i but. Izbegavajte meso koje ima jak miris i koje je suvo, jer ono najverovatnije nije sveže. Svežinu mesa otkriva i njegova boja. Sveža svinjetina ima svetloružičastu boju, junetina je svetlocrvena, a govedina tamnocrvene boje.

KADA ZAČINITI MESO

Pre pečenja, rešetke od roštilja nauljite ili premažite slaninom, kako se meso ne bi lepilo. Uglavnom postoji nedoumica da li je bolje začiniti meso pre ili nakon pečenja. Ne postoji univerzalni princip, nećete pogrešiti ni u jednom slučaju, ali različite vrste mesa na drugačiji način upijaju začine.

Piletinu, ćuterinu, svinjetinu i mešano meso je bolje začiniti pre pečenja. Sa druge strane, govedina i teletine su mekše ukoliko se začine nakon pečenja.

KADA OKRETATI MESO

priprema-rostilja

Meso ne treba previše okretati i pomerati kada ga jednom stavite na roštilj.  Kako bi meso dobilo pravi ukus, njegova površina mora biti dobro pečena. U trenutku kada procenite da je meso sa jedne strane dobro pečeno, hvataljkama ga okrenite na drugu stranu. Ukoliko se meso lepi na prethodno namazane rešetke, to je pokazatelj da mu je potrebno još malo vremena da se dobro ispeče. Nakon pečenja, neka svaki komad mesa odstoji neko vreme, kako bi vaša šnicla bila sočna. Najbolje je da meso stavite u aluminijumsku foliju, u kojoj će se stabilizovati sokovi u mesu, a ono će zadržati svoju toplotu.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.