ŠEST ZANIMLJIVOSTI O BUNDEVI KOJE NISTE ZNALI

25.09.2018

Potpuno nepravedno zapostavljena namirnica u svakodnevnoj ishrani, a u sebi nosi mnoga lekovita svojstva… Govorimo o bundevi, poznatoj još i kao “domaća banana”.

 

Pita od bundeve, popularna bundevara je svima prva asocijacija na ovo povrće ali mnogi ne znaju koliko je ova biljka lekovita i hranljiva. Evo nekih zanimljivosti:

- Poreklo bundeve potiče iz Afrike. Arheološki nalazi potvrđuju da su stari Egipćani od bundeva izrađivali činije i tanjire, zbog čega se i smatra da je Afrika pradomovina nekih vrsta bundeva.

- Bundeva povoljno utiče na opšte stanje organizma. Stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola

- Takođe, bundeva sadrži vitamine A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6, minerale kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, selen, cink, magnezijum, bor i kobalt.

- Usporava starenje i zadržava lepotu kože i jača imunitet.

- Na svetu ima čak 800 vrsta bundeva i većina ih je jestiva.

- Noć Veštica – masovni praznik čiji je jedan od glavnih simbola upravo bundeva. Noć Veštica je potekla iz Severne Amerike početkom 19. veka, odakle se širi u Kanadu, Veliku Britaniju, Australiju i druge zemlje.

- U Ludvizburgu, nemačkom gradu koji se nalazi u saveznoj državi Baden-Virtenberg svake godine se održava festival bundevi. Upravo on važi za najveći festival bundeva na svetu.

 

Ovaj tekst ne može da prođe bez jednog slatkog recepta pite od bundeve, ili opšte poznate bundevare.

 

Priprema:

 

Isecite bundevu na komade i stavite u rernu na 200 stepeni, samo 15 minuta.

Pripremite šećer, orahe, ulje i kore.

Pleh podmažite uljem. Stavite prvo tri kore, zatim fil od bundeva,oraha i šećera, pa onda do kraja postavite fil posle svake druge kore. Na kraju kada iskoristite sve kore, odozgo postavite tri kore.

Svaka kora preliva se uljem.

Tako spremljenu pitu premažite sa malo vode i isecite je na kockice.

Pita je sada spremna za rernu! Pecite je na 200 stepeni, oko 45-50 minuta.

Kada je izvadite, ponovo je malo poprskajte vodom i pokrijte krpom.

Da li ste za malo šećera? Pospite!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.