Sladoled, đelato, sorbet – u čemu je zapravo razlika?

04.07.2017

Sladoled, đelato, sorbet – nekad nam se čini da jedino Italijani znaju da ih razlikuju. Međutim, trebalo bi razjasniti da iako će vas sva tri deserta rashladiti u sparnim letnjim danima, to ne znači i da su oni po svojoj prirodi potpuno isti.

Prema tome, evo kako najlakše da odredite šta to u stvari jedete:

Sladoled

sladoled

Po skoro svim prihvaćenim definicijama, ako recept sadrži najmanje 10% mlečne masti, onda je reč o sladoledu. Naravno, tu je i šećer, a recepti najčešće sadrže i žumanca. Nakon što su svi sastojci pomešani i ohlađeni, sladoled se velikom brzinom izmućka kako bi postao što vazdušastiji. Njegova finalna tekstura je kremasta i potrebno je držati ga i služiti na nižoj temperaturi.

Đelato

gelato

Iako gelato na italijanskom znači sladoled, skoro svaki Italijan bi se uvredio ako biste mu rekli da su ove dve stvari iste. Naime, đelato sadrži manje mlečne masti od sladoleda i manje vazduha nakon hlađenja i sporijeg mešanja pa je zato njegova tekstura gušća. Takođe, još jedna razlika je ta što se služi na nešto višoj temperaturi, zbog čega je mekši pri jelu.

Sorbet

sorbet

Ako se ledeni specijalitet pravi samo od voća i šećera, bez dodavanja mleka, onda je u pitanju sorbet. Zbog nedostatka masnoće, ova francuska poslastica je idealna za sve one koji jedva odolevaju slatkišima, a želeli bi da održe svoju teškom mukom stečenu letnju figuru.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.