SLADOLED NA DRUGAČIJI NAČIN

20.04.2018

Sladoled oduvek predstavlja omiljeni način da se zasladimo tokom toplih dana. Kako su sunčani dani već tu, zvanično je otvorena sezona sladoleda!

sladoled

Međutim, sigurno ste se nekada zapitali ko je i kada izumeo sladoled. Legenda kaže da je sladoled prvi put napravljen na Dalekom Istoku. Recept je u Evropu, tokom svog putovanja sa Dalekog Istoka, doneo Marko Polo. Evropska zemlja koja je prva uživala u ovoj ledenoj poslastici je, kako i sami možete pretpostaviti, Italija! Prvo je napravljen sladoled od čokolade, a mnogo godina kasnije i sladoled od vanile. Italjani su umetnost pravljenja sladoleda podigli na viši nivo, pa tako danas u Italiji postoji  Univerzitet koji edukuje buduće majstore za pravljenje sladoleda! Nakon stečene popularnosti kod Italijana, sladoled je postao poznat širom sveta. 

KRALJEVSKA POSLASTICA

U početku, sladoled je bio dostupan samo kraljevima i plemićima i predstavljao je omiljenu poslasticu bogatih! Rimski car Neron je svoje robove slao u planine kako bi mu doneli led od kojeg je pravio voćne sladolede.

Jedna legenda kaže da je sladoled u kornetu otkrila devojka prodavca sladoleda u Luizijani 1904. godine. Kao inspiracija joj je poslužilo cveće koje je mladić umotao u papir i poklonio joj. Ona je na sličan način napravila fišek od oblandi i u njega stavila sladoled.

DOMAĆI BRZI SLADOLED

domaci-sladoled

Pored toga što u ukusu sladoleda možete uživati u raznim poslastičarnicama, postoje i brzi načini da ovu neodoljivu poslasticu napravite kod svoje kuće. Sledite uputstva iz našeg recepta i za samo 30 minuta uživajte u vrhunskom ukusu omiljenog slatkiša.

Za pripremu domaćeg sladoleda će vam biti potrebno:

-500 g banana

-200 g grčkog jogurta

- 150 g mlevenog keksa

- med po ukusu

Priprema:

Oljuštene banane isecite na manje komade, rasporedite u kesu za zamrzivač tako da se međusobno ne dodiruju i zamrznite. U blender stavite zamrznute banane, dodajte grčki jogurt i mlevene kekse, med i sve blendujte dok se ne dobije ujednačena masa. Dobijena masa je osnova za sladoled, pa u isti možete dodati bobičasto voće ili čokoladne pahuljice. Takođe banane možete zameniti sa avokadom u istom odnosu. Prijatno!

 

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.