SLATKI GUTLJAJI ZA ZIMSKO VEČE

26.12.2018

Zamislite da posle napornog skijanja, klizanja ili sankanja sa decom sednete na topli napitak i samo uživate u pogledu..

U hladnim, zimskim danima i noćima, ono što nam najviše prija jesu topli napitci. To su pravi slatki gutljaji zadovoljstva koji ulepšavaju zimu.

Topla čokolada

U maloj šerpi pomešajte 30 grama čokolade, 1 kašiku kakaa i 1 dl mleka i kuvajte na tihoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi. Dodajte još 1 dl mleka i prstohvat soli i nastavite da mešate. Na to dodajte 30 grama šećera, a kada čokolada postane gusta, prespite je u šolju. Za dodatni gušt možete staviti penaste bombone i tako napraviti napitak kao sa slike.


Vrući kakao

Ugrejte 100 ml slatke pavlake, a onda smanjite temperaturu. U posebnoj posudi izmešajte oko 30 grama kaka u 100 ml mlakog mleka. Zatim, stavite na tihu vatru, kako bi se dobro sjedinilo. Ukoliko želite, možete dodati malo čokolade kako bi smesa bila gušća. Pomešajte sa vrućom slatkom pavlakom I malo je kuvajte, uz neprestano mešanje. Ukoliko vam se pojavew grudvice, procedite napitak kroz cediljku I servirajte je uz ukusne kolačiće.

Liker od čokolade

U šerpici sjedinite 500 grama šećera i 100 grama kakao praha. Izmešajte i stavite na ringlu. Lagano dodajte 500 ml mleka uz neprestano mešanje. Kada dođe do ključanja, smanjite temperaturu na minimum i ostavite da se krčka u periodu od 10-15 minuta. Zatim, sklonite sa vatre, pa u ohlađenu smesu dodajte 1 dl ruma, uz neprestano mešanje. Sipajte u čaše i nazdravite narednoj godini.

 

Puding od kafe

Ko pa ne voli kafu? Vruću? A u vidu pudinga?

Za ovu poslasticu biće vam potrebno:

¼ šolje mlevene kafe

Pola kašičice cimeta

1 šolja mleka

12 kondenzovanog mleka

1 ipo kašika kukuruznog skroba

Šlag za ukrašavanje

U manju šerpu sipajte mleko I dodajte mlevenu kafu I cimet. Kuvajte na srednje jakoj vatri do ključanja. Sklonite sa vatre I ostavite da odstoji u vremenskom periodu od 10 minuta. U drugu posudu sipajte kondenzovano mleko.  

Uz pomoć cediljke, procedite mešacinu kafe u posudu. Zatim, dodajte kukuruzni skrob I mešajte dok ne postane jedna smesa. Stavite posudu na srednje jaku vatru I nastacite da mešate dok se smesa ne zgusne potpuno.

Nakon što završite proces I smesu sklonite sa vatre, ostavite da se prohladi.  

 

Poslužite ih u staklenim ili nekim ukrasnim činijama, jer će domaćica dobiti duple pohvale.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.