SLATKO-KISELO SAVRŠENSTVO: ČIZKEJK

30.03.2018

U prvoj varijanti se podloga od keksa peče, ali je druga varijanta daleko popularnija zbog svoje jednostavnosti. Tri sloja čine podloga od keksa, srednji sloj od krem sira i završnica od želatiniranog voća. Za preliv je moguće iskoristiti zamrznuto ili sveže voće – jagode, maline, borovnice i sl.

ČIZKEJK NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

cizkejk

Na našim prostorima se čizkejk prvi put pojavljuje 1963. godine u Velikom narodnog kuvaru, međutim istorija ove poslastice vuče korene još iz Antičke Grčke. Čizkejk je tada pravljen od brašna, žita, sira i meda, a priliku da ih probaju su imali i takmičari na Prvim olimpijskim igrama u Grčkoj, davne 776. godine pre nove ere! Nakon rimskih osvajanja, kolač je postao popularan i u ostatku Evrope. Po istom receptu koji se tada pravio, danas se u Italiji pravi autentični čizkejk. U Americi je čizkejk dobio svoje mesto sa nastankom sira Filadelfije, koji je stekao planetarnu popularnost. U različitim delovima Amerike, postojale su mnoge varijacije recepta. Lokalne navike u iskhrani su uticale na izbor sastojaka.  Popularna pečena varijanta sadrži i jaja, arome vanile, badema, likera i sl.

Verovatno će vas iznenaditi podatak da postoji i slana varijanta čizkejka! U toj varijanti on se pravi od plavog sira, pečuraka, sušenog paradajza., luka i drugih sastojaka. Oblikom podseća na čizkejk u slatkoj verziji, a može se koristiti kao predjelo. Ukoliko niste raspoloženi za eksperimentisanje, najbolje je da se držite klasične verzije! Sa njom sigurno ne možete pogrešiti.

U nastavku vam donosimo recept za brzi čizkejk koji možete spremiti za samo 30 minuta!

BRZI ČIZKEJK

brzi-cizkejk

Od sastojaka će vam biti potrebno:

-500 g sitnog sira

- 1 čaša kisele pavlake

- 200 g putera

- 450 g šećera u prahu

- 500 g miks voća

- 0,5 l slatke pavlake

- 300 g mlevenog keksa

- 2 kašike prezle

- 2 kesice želatina

Priprema:

Mikserom izmešajte omekšali puter i 150 g šećera, potom dodajte keks i prezle pa izmešajte masu. Izručite u kalup i poravnajte kašikom pa stavite u frižider. Izmešajte sitan sir, kiselu pavlaku i 150 g šećera. Toj smesi dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro izmešajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Preručite na podlogu od keksa i poravnajte špatulom.

Želatin pripremite prema uputstvu. U posudi prokuvajte šolju vode sa ostatkom šećera, sklonite sa šporeta, dodajte voće i želatin pa izmešajte i prohladite. Sve stavite na prethodno pripremljen kolač i ostavite u frižideru da se ohladi.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.