Slavska trpeza: TORTA ILI KOLAČI

17.11.2017

Pripremanje slave se obično planira unapred, pri čemu se  pravi spisak stvari koje će se naći na trpezi. Iako bogata trpeza nije neophodna kada je krsna slava u pitanju, ipak svi žele da svojim gostima pripreme posebnu gozbu. Nakon predjela, sarmi i pečenja sledi najslađi deo – torte i kolači. Kolači su godina bili omiljeni izbor domaćina, ali u poslednje vreme su torte dobile zasluženo mesto na slavskom meniju! Za koju ćete se varijantu odlučiti, zavisi od vašeg ličnog ukusa, ali za koju god varijantu da se odlučite sigurno nećete pogrešiti.

KOJI POSNI KOLAČI SU PRAVI IZBOR

slavski-kolaci

Sitnim kolačima se najmlađi najviše raduju, a domaćice njihovom ukrašavanju posvećuju najveću pažnju. Bajadere i oblande su sada već klasici među sitnim kolačima, ali vremenom su se pojavile nove vrste koje kombinuju drugačije ukuse. Ukoliko sami pravite kolače, rafaelo kuglice, rolat sa bananicama u oblandi i Jaffa kocke su odličan izbor, a priprema ovih kolača ne iziskuje puno vremena. Što se oblika tiče, kolači u obliku loptica su najzastupljeniji ali ako ste malo veštije možete praviti i trougliće, lubenice, breskvice...

Na samom kraju, na red dolazi dekoracija. Aranžiranje ne treba da bude isuviše napadno, dovoljno je da kolače poređate u korpice različitih boja i dezena, a možete ih ukrasiti suvim voćem, lešnicima i bademima. Pravilo je da dekoracija otkiva šta se nalazi od sastojaka u kolaču, pa ako je na vrhu kolača lešnik, znamo da se u filu mogu naći ovi koštunjavi plodovi. Sitni kolači su bolji izbor kada očekujete puno gostiju, jer sigurno neće ništa neće ostati nepojedeno, kao što se može dogoditi sa tortama. Sitne kolače uvek možete poslati gostima, ukoliko nisu svi članovi porodice uspeli da dođu i probaju vaše slatke zalogaje!

KOLIKO TORTE JE DOVOLJNO?

torta-slava

Ukoliko vam je pravljenje više vrsta kolača suviše komplikovano, možete se opredeliti za bržu i jednostavniju varijantu – torte. Mogu biti podjednako ukusne, neodoljivo dekorisane i aranžirane.

Torte za slavu možete imati kao dodatak sitnim kolačima ili odvojeno, kao desert na kraju posluženja. Najteže je proceniti koliko kg torte će biti potrebno za sve goste. Najbolje je da kao meru računate 100 g po osobi, i za odrasle i za decu. Na taj način ćete doći do okvirne količine koja će vam biti potrebna. Ukoliko niste sigurni koja torta će zadovoljiti sve ukuse, najbolje je da napravite dve – jednu čokoladnu i jednu voćnu. Za posnu slavu vam predlažemo torte bogate ukusnim filom i kvalitetnim sastojcima -kinder, šerbet, reformu ili „Moskvu“. Ove torte su kraljice svečanosti i sigurno će se dopasti svim vašim gostima. Ukoliko želite da naručite tortu, dobra stvar je što vam torta može stići na dan slave i možete izabrati kako želite da bude ukrašena. Tako ćete biti sigurni da je torta sveža.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.