SOMELIJERSKI KURS ZA POČETNIKE II

01.12.2017

Vino je piće koje se pije sa uživanjem, međutim postoje brojne nedoumice u vezi sa njegovim ispijanjem, pa se uglavnom pitamo kako pravilno držati čašu za vino, koja temperatura vina je optimalna, koje čaše odabrati za crno, koje za belo vino i sl. U prethodnom tekstu smo vas proveli kroz proces odabira dobrog vina, a sada ćemo proći kroz osnove njegove pravilne konzumcije.

Temperatura vina je veoma važna jer ćemo pravu aromu i miris vina osetiti samo u vinu ohlađenom na pravilnoj temperaturi. Bela vina su najbolja pri temperaturi od 9 do 14 stepeni, crna vina na temperaturi od 15 do 20 stepeni, a penušava na temperaturi od  8 do 10 stepeni. Stara vina je potrebno  otvoriti bar sat vremena pre serviranja kako bi vino dobila kiseonik, a eventualni talog ostao u boci. Nakon što ste vino rashladili, treba ga sipati u odgovarajuće čaše kako bi dobilo svoj pun buke (miris, ukus, kompletni čulni doživljaj).

NIKADA NEMOJTE PUNITI VINO DO VRHA ČAŠE

prijatelji-vino

Penušavo vino se služi u dugim, uskim čašama, u kojima će se duže penušati nego u plićim.  Belo vino u čašama od tankog stakla sa dugom drškom, kako se ne bi zagrejalo u našim rukama. Čaše za crno vino mogu biti šire, a uglavnom imaju i kraću dršku. Kada pijete vino, nemojte držati gornji deo čaše, jer ćete na taj način ugrejati vino. Čašu za vino uvek držite za dršku, kako se vino ne bi ugrejalo.Ukoliko pijete crno vino, čašu napunite do polovine. Sa druge strane, belo vino treba da zauzme dve trećine čaše.

KAKO SE PRAVILNO PIJE VINO

somelijer

U vinu ima između 11 i 14 procenata alkohola, a svetlija vina uglavnom imaju manji procenat od tamnijih. Vino se pije malim gutljajima kako biste uključili sva čula. Ukoliko menjate hranu, promenite i vino u toku obroka. Dok ispijate vino, povremeno popijte i malo vode, kako biste sprečili dehidrataciju koju alkohol izaziva.

Kako biste što duže sačuvali aromu nakon otvaranja, ranije otvorenu flašu vina čuvajte u vinskom podrumu ili posebnom plakaru. Ukoliko ne posedujete ovakvo mesto, stavite bocu u frižider. Na taj način ćete sačuvati već otvorenu bocu vina tri do pet dana nakon otvaranja

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.