SPREMITE NAJUKUSNIJA PROLEĆNA JELA

07.05.2019

 

Budimo se iz zimskog sna i pravimo lagana prolećna jela!

Došlo je lepo vreme i viša temperatura, zato i naš meni obiluje šarenilom. Više povrća, salate i prolećna jela su spremna za ukućane!

 

PROLEĆNA JELA: MUĆKALICA

 

Neka jela su više za zimu, a ovog proleća predlažemo da napravite prolećnu mućkalicu!

Sastojci:

maslinovo ulje

4 mlada luka

 1 keleraba

2 šargarepe

 20 ml soka od jabuke,

4 paštrnaka

2 jabuke

8 manjih bezglutenskih kobasica

200 g bezglutenskog hleba

1 jaje

1 kašika narendane limunove kore

Priprema:

Rernu uključite da se zagreje na 200 stepeni. Mladi luk dobro operite, iseckajte i prodinstajte na malo maslinovog ulja. Kad potpuno omekša, sjedinite kelerabu koju ste prethodno očistili i narendali, šargarepu i seckani paštrnak i jabukov sok i začinite po ukusu. Nakon 15 minuta dodajte i seckane jabuke. Dobijeno jelo sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Nakon toga istisnite meso iz kobasica u skuvano jelo i dodajte seckani hleb. Dodajte i jedno jaje, limunovu koru i, ako treba, začinite. Pecite pod folijom oko 45 minuta, zatim je skinite i dopecite još 15 minuta.

 

PROLEĆNA JELA: VARIVO SA PATLIDŽANOM

 

Sastojci:

100 suvih šljiva

 2 mlada luka

 500 g junetine

2 patlidžana

500 ml paradajz sosa

50 g crnih  maslina

 ¼ kašičice muškatnog oraščića

 ¼ kašičice kajdžuna

 3 paprike babure

  2 mlade tikvice

 So

2 kašike maslaca

nekoliko zrna bibera

Priprema: 

U većoj šerpi i na srednjoj temperaturi otopite maslac. Mladi luk dobro operite, pa zatim isecite na kolutiće. Prodinstajte luk na puteru, dodajte muškatni oraščić, kajdžun, so i biber. Ostavite da se arome sjedine koji minut, pa dodajte sitno seckanu junetinu. Dolijte jednu čašu vode, promešajte, poklopite i ostavite da se dinsta oko sat vremena uz povremeno dodavanje vode. Nakon što meso sasvim omekša, dodajte seckane suve šljive bez koštica, kalamata masline, iseckane tikvice i patlidžan i paprike i sve nalijte paradajz sosom. Kuvajte još 15 minuta, sklonite sa ringle i služite toplo.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.