STARI DOBRI DOMAĆI KEČAP

01.10.2018

Može li danas stan da miriše na pravi domaći kečap? Može li on da se stavi na korice tankog, vrućeg hleba, umeša se u povrće koje se tiho krčka ili bude glavni sastojak ukusne paradajz supe?

Kažu da crveno sluti na radost, pa se i mi radujemo što ćemo vas podsetiti na dobrobiti paradajza i na to što ćemo vas motivisati da otvorite onu staru svesku čiji su listovi već ispunjeni tragovima kafe i različitih soseva koji su kapnuli dok se magija dešavala u vašoj kuhinji. 

Da vidimo neka istraživanja?

Kažu da je paradajz najdelotvorniji kao sok jer tako reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma

Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta

Paradajz je takođe poznat po činjenici da utiče na poboljšanje vida jer u sebi sadrži vitamin A. Jedno istraživanje prikazalo je da osobe koje su svaki dan pile čašu paradajza, poboljšao im se vid za 40%.

Sastojci:

5kg paradajza

5 crvenih paprike

5 čenova belog luka

5 manjih glavica crvenog luka

vezica svežeg celera

vezica svežeg peršuna

par grančica svežeg origana

50g smeđeg šećera

1 mala kašikica soli

pola kašikice cimeta

1 ljuta papričica ( za one koji vole ljuto )

Postupak:

Postupak započinje tako što ćete oljuštiti paradajz. Očistite i iseckajte papriku, luk, beli luk i začine.

U duboku šerpu stavite sve sastojke i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje.

Kuvajte 2 sata, a zatim sve dobro ispasirajte štapnim mikserom.

Kečap ponovo stavite da se kuva. Kuvajte ga do željene gustine.

Na kraju, možete dodati cimet, šećer i so, a zatim kečap sipati u teglice.

 

Ako volite dekoraciju ove teglice možete oblepiti crnim karticama, a belim markerima napisati šta je u njima. Ili dodajte malo boje, možda boje jeseni?

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.