SUTLIJAŠ: POSLASTICA KOJOJ SE SVI RADUJU

30.05.2019

 

Hajde da obradujemo najmlađe! Pravimo jednostavnu poslasticu poznatu iz davnina – sutlijaš!

Sutlijaš je orijentalna poslastica koja se sprema u mnogim svetskim kuhinjama. Srpski narod ga je preuzeo od Turaka i vremenom je sutlijaš postao tradicionalni srpski dezert.

Sprema se kuvanjem pirinča, a na njega često možete staviti raznorazne dodatke u vidu cimeta, čokolade suvog groždja... Mnogo je opcija, a ukus savršen.

Možda ćete se sada prisetiti školskih trpezarija, ili toplog popodneva kada vam baka napravi ovaj jednostavni kremasti desert.

 

JEDNOSTAVNI RECEPT ZA SUTLIJAŠ

 

Sastojci:

2 dl pirinča

trunka soli

1 l mleka

1 vanil šećer

8 kašika šećera

suvo grožđe (po želji)

malo cimeta

 

Priprema:

2 dl pirinča oprati pod mlazom vode, staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Staviti da se kuva, pa dodati trun soli. Kad provri, smanjiti temperaturu, pa pomalo dolivati još oko 1 dl vode (ali, sve pomalo, nikako odjednom). Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.

Kad uvri sva voda, dodavati mleko, opet po malo mešati. Kako pirinač ''pije'' mleko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno mešanje, da ne zagori.

Kad je pirinač skuvan, a mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promešajte još minut dva na ringli. Pre nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji i odmori.

Razlijte sutlijaš u čaše i pospite cimetom.

 

 

INTEGRALNI SUTLIJAŠ BEZ ŠEĆERA

 

Da, znamo da nam ovo bake sigurno nisu pravile, ali ukoliko vodite računa o svojoj ishrani i izgledu, imamo recept za sutlijaš koji možete pojesti bez griže savesti!

Sastojci:

2 šolje integralnog pirinča

4 šolje vode

5 šolja niskomasnog mleka

cimet, đumbir, rogač (po želji)

 

Priprema:

Pirinač skuvati u vodi na umerenoj vatri oko 15ak minuta. Zatim dodati mleko. Smanjite vatru na najslabije, kako bi se bolje zgusnulo. Potrebno je povremeno promešati, kako bi pirinač pustio skrob i zgusnuo mleko. Možete ga zasladiti stevijom ili tableticama na tren.

Ali, ukoliko niste ljubitelji veštačkih zaslađivača, možete slatkoću dobiti tako što ćete pirinač, umesto u vodi, skuvati u prirodno isceđenom soku od jabuke, verujte nam, zanimljiv je ukus!

Na kraju, kad se sutlijaš ohladi, po želji ga možete začiniti rogačem ili cimetom. Rogač će mu dati dodatnu slatkoću.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.