SVE TAJNE KINESKE HRANE: Zašto je toliko volimo?

22.09.2017

Ukusi Istočne i Jugoistočne Azije su sve više zastupljeni i na našim prostorima, pa tako kinesku hranu polako svrstavamo u jednu od omiljenih. Ono po čemu se kineska kuhinja razlikuje od svih drugih kuhinja širom sveta, jeste upotreba velike količine povrća, a manje količine mesa. Pored toga, karakteristična je po mešavini, na prvi pogled, nespojivih ukusa, kao i upotrebi različitih začina.

Povrće kao glavni sastojak

kineska-hrana

Kupus, praziluk, šargarepa, crvena i zelena paprika su obavezni u svakom kineskom jelu od povrća. U kombinaciji sa sitno seckanim mesom i nekim od preliva dobićete naizgled lagano jelo, ali veoma zasitno.

Pored pirinča, ono što je takođe karakteristično za kinesku hranu jeste dodavanje koštunjavih plodova, poput kikirikija, badema i indijskog oraha, koji obogaćuju ukus jela.

Mešavina ukusa

kineska-hrana

Iako nam kombinacija slatkog i kiselog na prvi pogled ne deluje primamljivo, uverili smo se da ipak nije tako. Za koje god kinesko jelo da se odlučite, možete dodati slatko-kiseli sos, koji će dati specifičan ali veoma zanimljiv ukus jelu.

Ako ipak ne želite toliko da eksperimentišete, odlučite se za nezaobilazni dodatak kineske kuhinje – soja sos. On je prilično slan, ali i bogat velikom količinom hranljivih sastojaka.

Za ljubitelje ljute i više začinjene hrane tu je sečuan sos. Jedan od glavnih sastojaka sečuan sosa je ljuta papričica, pa ako želite da pojedete pravo ljuto jelo odlučite se za ovaj sos.

Kako jesti pomoću štapića?

kineska-hrana

Ako želite da osetite pravi duh Kine, naučite da jedete pomoću tradicionalnog kineskog pribora za jelo - štapića. Postoji nekoliko veličina štapića, ali se najčešće koriste oni od 20 cm. Prvi štapić stavite između palca i domalog prsta, a drugi štapić obuhvatite palcem i kažiprstom, poput držanja olovke. Drugim štapićem uzimajte hranu, dok će je prvi štapić pridržavati. Kako ne biste došli u neprijatnu situaciju, pre nego što odete u kineski restoran, isprobajte tehniku držanja štapića nekoliko puta.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.