SVE VRSTE ZELENE SALATE

11.05.2018

Zelena salata je najpopularnija salata tokom prolećnih dana! Njeno poreklo nije do kraja utvrđeno, međutim neki izvori navode da dolazi sa područja Sibira. Bila je sastavni deo ishrane starih Grka i Rimljana. Proglašena je za „travu mudraca“, nakon što joj je Hipokrat pripisao mnoga lekovita svojstva.

Zelena salata ima brojne prednosti po naše zdravlje, navode stručnjaci. Bogata je A, C, E i B vitaminima, fosforom, gvožđem, magnezijum i kalcijumom. Njen bogati nutritivni sastav potpomaže proces detoksikacije.

KAKO DA IZABERETE ZELENU SALATU

zelena-salata

Kako biste iskoristili sva lekovita svojstva zelene salate, važno je da je jedete svežu! Kada birate salatu, vodite se tim da su tamniji listovi nutritivno bogatiji od svetlijih. Nikada nemojte bacati prve listove, jer oni sadrže duplo više C vitamina u odnosu na središnje.  Zelena salata je veoma osetljiva namirnica, a najbolja je sveže ubrana, jer stajanjem gubi dragocena svojstva. Nemojte je unapred seći, jer na taj način gubi velike količine vitamina C.

VRSTE ZELENE SALATE

vrste-salate

Da li ste znali da u svetu postoji preko 200 vrsta zelene salate? Verovatno ste oduvek bili u nedoumici koju zelenu salatu odabrati, pored toliko različitih vrsta i naziva.

Ukoliko ste se pitali šta razlikuje određene vrste i koje su njene glavne karakteristike, nastavite sa čitanjem ovog teksta, jer ćete u nastavku naći klasifikaciju najzastupljenijih vrsta zelene salate na našem području.

Puterica – ova salata ima glatke, meke listove svetlozelene boje, koji su laganog ukusa

Kristalka – ima naboranije listove sa izraženim žilama, hrskava je ali i krhka

Radič – listovi radiča su najčešće crvene boje, a ukus blago gorak

Endivija – dolazi sa prostora Indije. Tvrđa je i žilavija u odnosu na druge salate, a ima i gorči ukus

Rukola – vrlo aromatična i izraženo gorka, ali bogata gvožđem. Njeni listovi se jedu zajedno sa peteljkama

Rimska salata – ova salata ima tamnije listove spolja, a žute iznutra. Zahvaljujući čvrstim listovima, duže ostaje sveža u odnosu na druge salate

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.