TOP TRI JELA OD SPANAĆA

19.02.2019

 

Spanać – dobro poznat kao hrana koju jedu oni koji su jaki i snažni – baš kao Popaj. Ukoliko ga ne volite u jednostavnom obliku, možete ga iskoristiti u malo drugačijim jelima...

Spanać je namirnica koja predstavlja odličan izvor kalcijuma i cinka koji su potrebni svakom čoveku. Još jedna prednost je da obiluje gvožđem, ali nedostatak je to što ukoliko ga ne iskoristite istog dana kada ste ga napravili, sutradan ga ne trebate koristiti. 

 

Pita od spanaća

Ko ne voli pecivo? Još kada je punjeno različitim namirnicama, bogatim mineralima onda je ovo savršen spoj. Možete ga jesti za doručak, uz jogurt, ili u popodnevnim časovima, kada to jednostavno i poželite.

Sastojci:

500g spanaća

200g kukuruznog brašna

200g belog brašna

Kašičica praška za pecivo

Kašičica soli

4 jajeta

1 ipo šoljica ulja

Šolja mleka

1 pavlaka

Priprema:

Spanać dobro operite i prokuvajte. Za to vreme umesite testo od kukuruznog i  belog brašna, kašičice praška za pecivo i soli. Dodajte 4 jajeta, 1 ipo šoljicu ulja, 1 šoljicu mleka i 1 pavlaku. Sve sjedinite i sipajte u podmazan pleh, a preko sipajte prokuvan spanać, koji ste isprali hladnom vodom.

Koristite svež spanać.

Rolat od spanaća

Ovo je pravi recept za neočekivane goste.

Sastojci za kore:

500g spanaća

100g putera

4 jaja

100g brašna 

Sastojci za fil:

400g krem sira

300g šunke

Priprema:

Obavezno operite i očistite spanać. Iseckati ga što sitnije i propržiti na puteru. Umutiti jaja (prvo belance pa onda žumance). U ohlađeni spanać umešati brašno i umućena jaja. Peći u podmazanom plehu na tihoj vatri. Ispečeno testo uviti u rolat pa staviti u vlažnu krpu. Namazati testo krem sirom, pa preko poređati šunku. Uviti rolat, dobro stisnuti da se lepo sjedini i ostaviti da se skroz ohladi. Secite na kolutove, pa poslužite kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

 

Umak od spanaća sa pečurkama

Ovaj umak dobija posebnu dimenziju onog trenutka kada se namaže na prepečen hleb, ili možda uz ribu ili meso.

U šerpi na umerenoj temperaturi otopite 150 g krem sira, 100 g slanog sira, 150 g putera, 450 g pavlake i 2 šolje rendanog parmezana. Kad se sve sjedinilo i smesa počela da ključa, sklonite sa vatre i dodajte 300 g kuvanog, oceđenog i iseckanog spanaća. Na kraju umešajte i pržene, is

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.