TRADICIONALNA JELA NA LETNJIM DESTINACIJAMA

17.07.2018

Putovanja nas ispunjavaju. Uče nas novom kulturom i upoznaju sa načinom na koji žive stanovnici drugih zemalja.

Svaka zemlja ima svoju kulturu, svoje norme ponašanja, ali i svoja jela.

Ukoliko ste se odlučili da ovog leta posetite Grčku, Tursku, Španiju ili Maltu, vreme je da se upoznate sa njihovim tradicionalnim jelima.

GRČKA

Ovoga puta nećemo pisati o girosu i grčkoj salati koji predstavljaju sinonime za Grčku, već o jelu koji nosi naziv Fasolada.

Fasolada je nastala u nacionalnoj kuhinji tokom diktature Metaksasa, početkom 20. veka, ali zapravo prvi put se spominje u antičkoj Grčkoj. Ovo jelo bilo je obavezan element „Pianopsia“ običaja koji se organizovao u čast Boga Apolona. Prema mitu, Bog Tezus koji je krenuo na Krit, kako bi eliminisao Minotaura, zaustavio se na ostrvu Delos gde se zakleo Apolonu da će on biti taj koji će srušiti mitsko biće. Sedmog dana, kada je održao obećanu reč, prilikom povratka kući, posada broda nije imala šta da jede. Došli su na ideju da spoje sve sastojke koje imaju i tako napravili Fasoladu. Tako je Bog Tezus organizovao „Dan Fasolade“ kako bi se zahvalio Apolonu na svoj pruženoj pomoći.

Glavni sastojak fasolade je pasulj.

 

TURSKA  

Manti – kuglice punjene mesom koje se poslužuju u sosu od jogurta, putera ili mlevene paprike. Ovo jelo liči na raviole, ali je ipak drugačije.

Tursko stanovništvo tvrdi da je ovo jelo starije od italijanskog, i da potiče još iz vremena kada je Marko Polo doneo testeninu iz Kine.

Nakon ovog glavnog jela možete se zasladiti njihovim specijalnim baklavama od kojih voda polazi na usta momentalno.

 

ŠPANIJA

Poznato špansko jelo Paelja potiče još iz drevnih vremena. Nastalo je u Valensiji i predstavlja pirinač u kombinaciji sa mesom i povrćem. Ipak, umesto mesa, morski plodovi kraj mora čine savršenu Paelju kao glavno jelo. Još jedan vrlo čest, ali sezonski sastojak jesu artičoke.

Paelja predstavlja simbol španskog identiteta i nacije, koja se ipak razlikuje po gradovima i restoranima.

Činjenica je da se sa ovim jelom može beskrajno „igrati“ tako što ćete pomešati meso, ili napraviti čitavo remek delo uz pomoć mešavine različitih začina.

 

MALTA

Kuhinja Malte se razvijala pod uticajem drugih zemalja, kao što su Italija, Tunis, Turska, Španija...

Zbog brojnih uticaja sa istoka i zapada, ali i sposobnosti da taj uticaj iskoriste na drugačiji, originalniji način, Malta je stvorila svojevrsnu, maštovitu i zanimljivu kuhinju.

Iako se smatra tipičnom mediteranskom kuhinjom, ovi specijaliteti su u istoriji nastajali od lokalnih namirnica uzgojenim na kršu ili ulovljenih u moru. Na maleteškom meniju preovladava riba koja se sprema na brojne načine – peče se, prži, kuva.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.