TRI NEPREVAZIĐENA DESERTA IZ VOJVODINE

15.01.2019

 

Oh da, sve te ukusne đakonije kojima ne odolevamo potiču iz Vojvodine.

Supe i čorbe, ukusna vina i rakije i neodoljivi specijaliteti od testa potiču baš iz Vojvodine – mesta gde se susreću prelepi prizori.

Postoje različiti deserti koji osvajaju naša čula ukusa još od malena, ili da kažemo od davnina. Međutim, neki slatkiši nose posebna imena za koje se duže vreme nije čulo, ali prepoznatljivi su baš svima.

Bilo kako bilo, danas za vas otvaramo vrata jedne Vojvođanske kuhinje iz koje će se proširiti mirisi oraha, maka i testa.

 

Rezanci sa orasima

Da li su i vama roditelji pravili ovaj slatki recept za večeru? Uz šolju mleka i omiljeni crtani ovo je bio tradicionalni ritual. Napravite i vi svojim mališanima, a evo i kako:

Sastojci

500 gr testenine

200 gr oraha

150 gr šećera

50 gr maslaca

Postupak

Skuvajte rezance. Dodajte im maslac i dobro izmešajte. Dodajte orahe i šećer i sjedinite sve sastojke.

Ovo takođe možete praviti i sa makom, što je jednako ukusno.

Jabuke u šlafroku

Ukoliko ovaj specijalitet koji je potpuno drugačiji od svih, do sada niste pravili, trebalo bi!

Sastojci

2 jabuke

2 jaja

brašno, šećer, cimet, ulje

Postupak

Od navedenih sastojaka napravite testo kao za palačinke. Viljuškom umakati kolutove jabuka i spuštati na vrelo ulje. Gotove jabuke posuti šećerom u prahu ili već po želji cimetom…

 

 

Šnenokle

O da, ovaj savršen desert im još naziva, kao na primer ptičije mleko ili lutajuće ostrvo. Kako god da ga zvali, ni ovaj slatki zalogaj nije teško napraviti.

Sastojci

4  jaja

100 gr šećera

oko 2l mleka

vanil šećer

1,5 kašika brašna

Postupak

Umutiti belanca. U duboku šerpu sipati mleko u vanil šećer. Kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo ih spuštati u vrelo mleko.

Krem za šnenokle: Žumanca umutiti sa šećerom. U tu smesu dodati brašno i kuvati u mleku dok se masa ne zgusne. Kada krem prohladite prelite ga preko šnenokli ili po želji. Kolač držati u frižideru.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.