TRI ZDRAVIJE VERZIJE ŠPAGETA

26.11.2018

 

Ko ne voli špagete? Puno špageta? Ali, svesni smo da one predstavljaju mnogo ugljenih hidrata na jedno mestu i ne baš najbolji izbor ručka za svaki dan. Iz tog razloga, pravimo zdravije verzije koje umnogome liče na vaše omiljene.

Većina ljudi voli testeninu u bilo kom obliku – pene, fusili, taljatele, zato ćemo napraviti zdraviju verziju vašeg omiljenog jela.

Pasta sa tunjevinom

350 g integralne paste

160 g tunjevine iz konzerve

1 čen belog luka

1 ljuta papričica

300 g čeri paradajza

Maslinovo ulje

Svež bosiljak

Biber

 

Dobro iscedite ulje iz tunjevine, zgnječite beli luk i presecite paradajz na pola.

Skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice, paradajz i polovinu bosiljka. Kad je testenina skoro gotova, ocedite je i dodajte u tiganj sa tunjevinom.

Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.

Mediteran

Nazvaćemo ih mediteran, jer sadrže povrće koje nas asocira na morske obroke.

Obarite 100 g speltinih špageta zasebno.

1 veliku tikvicu iseckajte na krupne komade i dinstajte na malo ulja semena grožđa (tikvice puštaju svoj sok u većim količinama, stoga vam neće biti potrebno mnogo ulja).

Na kraju dodajte so i beli luk isečen na listiće.

Spojite špagete i tikvice i dodajte kašiku maslinovog ulja. Poprskajte limunom i promešajte.


Tikvice mogu biti špagete?

Dijetalna večera je na meniju.

Potrebno je:

1 kašika maslinovog ulja

20 kg pilećih prsa

1 do 2 češnja belog luka

1 manja glavica luka

300 g seckane paprike

2 srednje rikvice isečene na trake

So i biber

Svež ili sušeni bosiljak

Priprema:

Priprema:

Iseckajte tikvice na trakice (deblje ili tanje)  uz pomoć rezača za povrće, i dobili ste špagete od povrća.

U veći, plitki lonac za sos ugrejte ulje, pa dodajte komadiće piletine, so i biber. 

Piletinu lagano zapecite (dok ne pobeli) i dodajte iseckani crni i beli luk.

Sve zajedno kuvajte dok luk ne omekša i postane proziran pa dodajte papriku.

Ostavite da se zakuva, a  potom smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka oko pet minuta.

Dodajte bosiljak, po potrebi još soli i bibera i kuvajte još oko pet do 10 minuta sve dok se sos ne zgusne.

Na kraju, u sos ubacite tikvice, pa ih još par minuta prokuvajte dok ne postanu 'al dente'.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.