U ovoj zemlji nikako ne govorite o novcu tokom jela

19.01.2018

Kao što se hrana razlikuje od zemlje do zemlje, tako se i običaji vezani za njeno konzumiranje razilikuju. Neki od gestova koji u našoj kulturi imaju pozitivno značenje, u drugim zemljama imaju negativno tumačenje.  

Ako ste u poseti Turskoj, nakon ispijanja kafe ili čaja, kašičicu odložite preko šoljice ukoliko ste završili. Ako to ne učinite, domaćini će vam iznova i iznova dosipati čaj ili kafu. S druge strane, u zemljama Bliskog Istoka, kada završite sa pićem, šoljicom ili čašom mahnite dva, tri puta. To je univerzalan znak da ste završili sa ispijanjem napitka. U restoranima u Portugaliji ne tražite so i biber, ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj zemlji se smatra uvredom za kuvara.

Dok je u našim krajevima ostavljanje hrane u tanjiru uvreda za domaćina, u Kini je poželjan gest kojim ćete domaćinu sugerisati da ste imali dovoljno hrane. U suprotnom, domaćin će proceniti da je pripremio premalo hrane.

ostaci-u-hrani

Ako vam u Koreji piće daje neko stariji od vas, iz poštovanja bi čašu trebalo prihvatiti s obe ruke. Takođe, ne krećite sa jelom dok najstariji muškarac u kući ne počne i ne napuštajte sto dok svi ne završe sa obrokom.

KORIŠĆENJE PRIBORA – DA ILI NE

takosi

Pojedine vrste hrane se u određenim zemljama jedu isključivo rukama! Pa je tako običaj u Meksiku da se takosi jedu bez korišćenja pribora. Ukoliko ipak odlučite da ih jedete uz korišćenje pribora, smatraće vas uobraženim.

U Francuskoj, bageti su česta hrana koja se tradicionalno jede rukama. Takođe, tokom jela izbegavajte teme koje se odnose na novac. Francuzi smatraju vrlo neprimerenim razgovore o novcu.

Italijani testeninu motaju uz pomoć viljuške, na ivici tanjira. Velika je greška bockati testenine ili ih seći nožem.

Poznato je da se u Japanu umesto viljušaka koriste štapići. Ipak, ne treba bosti hranu štapićima, jer će se domaćini uvrediti. Iako je kod nas srkanje krajnje neukusno, u Japanu je ovo ustaljen običaj konzumiranja hrane. Na ovaj način ćete kuvaru pokazati da ste istinski uživali u pripremljenoj hrani. U Indiji se hrana uzima samo desnom rukom, jer se leva smatra nečistom.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.