UKUSI DETINJSTVA: SOKOVI SA UKUSOM PROLEĆA

23.05.2018

Jedan od omiljenih sokova koji nas podseća na detinjstvo je sok od zove! U proleće, zova je u punom cvatu, ali u njenim aromama možete uživati i u ostatku godine!

Zova važi za jednu od najlekovitijih biljaka na svetu, jer sadrži velike količine flavonoida, karotena i vitamina C. Sok od zove je dobro uzimati kada imate problem sa virusima, jer ovaj sok dokazano poboljšava imunitet.

SOK OD ZOVE

sok-zova

Pripremite veće posude, kao i staklene flaše sa čepovima, gde ćete sipati sok. Za pravljenje 4 l sirupa biće vam potrebno:

- 30 cvetova zove

- 3 l vode

- 40 g limuntusa

- 3 limuna

- 1,5 kg šećera

Priprema:

Potopite cvetove zove u vodu, gde ste prethodno stavili limuntus i limunove izrezane na kriške. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu jedan dan.

Sledećeg dana procedite tečnost, dodajte šečer i sve promešajte. Ostavite da odstoji još jedan dan, uz povremeno mešanje.

Nakon dva dana, možete sirup pretakati i skladištiti ga u staklene boce. Sirup možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

SOK OD BAGREMA

sok-bagrem

Sezona bagrema je počela, te je pravi momenat da iskoristite njegov magičan cvet i napravite nesvakidašnji osvežavajući napitak. Sveži cvetovi bagrema su jestivi i jako ukusni,  ali i lekoviti! Sok od bagrema se može napraviti na sličan način kao i sok od zove, ali kako biste sačuvali sva nutritivna svojstva ove biljke najbolje je da pripremite svež sok od bagrema.

Priprema:

Uberite otvorene cvetove bagrema i poređajte ih u staklene tegle, do vrha. Prokuvajte vodu i ostavite je da se ohladi. Kada voda bude hladna, napunite tegle vodom i dodajte sok od jednog limuna. Ostavite napitak da odstoji 24h. Nakon tog vremena, procedite sok i zasladite ga medom.

Pomešajte sok sa vodom u razmeri 1:1 i uživajte u njegovom bogatom ukusu!

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.