VEČITI LETNJI KLASIK - KUKURUZ

30.07.2018

Duge šetnje u letnjem periodu obično rezultiraju grickanjem kukuruza skroz do samog kraja klipa. Pečeni ili kuvani, sa više ili manje soli, svakako kukuruz ostaje kao element uspomena iz detinjstva ili prosto lepih trenutaka.

Kukuruz se često naziva i zlatnim zrnom jer važi za namirnicu koja se lako vari i bogata je hranljivim sastojcima. Ima klicu koja sadrži veliki deo masti i šećera, a od nje se proizvodi ulje bogato vitaminima A, C i E i nezasićenim masnim kiselinama.

Iako kukuruz raspolaže zavidnom sadržaju prehrabrenih vlakana, on ima značajnu količinu folne kiseline, vitamina B3 i magnezijuma. Obiluje vitaminom B1 koji obezbeđuje trećinu dnevnih potreba našeg organizma.

Jela od kukuruza su ukusna i zdrava u skoro svim oblicima i kombinacijama. Danas na meniju su pečeni kukuruz sa aromatičnim puterom i kuvani pirinač sa karijem. Uživajte u carstvu drugačijih ukusa tradicionalnih jela.

Pečeni kukuruz sa aromatičnim puterom:

Kukuruz ispecite na tiganju. Dok se peče pripremite puter.

U omekšao puter ubacite iseckani vlašac, so i dimljenu papriku. Izmešajte.

Dok je kukuruz vruć premažite ga ovim aromatičnim puterom i od gore narendajte parmezan.

Pospite seckanim vlašcem i odmah poslužite.

Kuvani pirinač sa karijem:

Potrebne namirnice:

 - Pirinač – 1 šolja

 - Kari

 - Kukurma

 - Luk sir

 - Majonez

 - Kukuruz

 - Ulje

Način pripreme

Iseći luk sitno i ispržiti ga na ulju. Dodajte pirinač i dolijte vodu 4:1.

Kada voda provri, dodati soli, kari i kukurmu.

Kada je pirinač gotov, pomešati ga sa izmrvljenim sirom, majonezom i slatkim kukuruzom.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.