Vodič za japansku kuhinju: SUŠI

24.11.2017

Suši se pravi od 7. veka u južnoj Kini, a danas je najprepoznatljiviji specijalitet japanske kuhinje, koja je sve popularnija i među našom populacijom. Ukoliko do sada niste imali priliku da isprobate suši, verovatno vam sama pomisao na njega deluje zastrašujuće. Većina ljudi pogrešno misli da suši označava sirovu ribu. Iznanadiće vas da suši zapravo predstavlja - pirinač. Naravno, nije u pitanju običan pirinač, već kuvani pirinač pripremljen sa blagim pirinčanim sirćetom, od kojeg se dobija čvršća pirinčana masa. Sastojci sušija su niskokalorični, ali sadrže visok nivo vitamina, minerala, belančevina i ugljenih hidrata. Standardna porcija se sastoji od 7 do 9 sušija, i sadrži od 300 do 450 kalorija.

Kada je riba od koje se pravi suši u pitanju, izbor je raznolik.  Najčešće se za suši koriste losos (sirov, mariniran ili dimljen), tuna, skuša, sneper, brancin ili jegulja. Izbor povrća koje će se naći u sušiju, zavisi od recepta i maštovitosti kuvara. Tradicionalni začin za suši je vasabi – vrsta rena koja se koristi u Japanu. Soja sos se služi odvojeno, kako biste mogli sami da ga dodate po ukusu.

OSNOVNE VRSTE SUŠIJA

susi

Postoji veliki broj kombinacija sušija, ali osnovne vrste su: maki suši - na list od presovanih algi dodaju se sloj pirinča i ostali sastojci, koji se uvijaju u rolnu i seku na rolnice, nigiri suši - sastoji se od kuvanog pirinča veličine prsta, koji je prekriven tankom kriškom sirove ribi, ura maki - poznatiji kao Kalifornijska rolnica, ima drugačiji način slaganja sastojaka, nori list je obavijen oko fila, a pirinač je sa spoljne strane i posipa se susamom ili ikrom.

U Japanu suši se tradicionalno jede prstima i svaki suši se stavlja u usta ceo - bez griženja. Mogu se koristiti štapići, tada se suši umače u soja sos sa vasabijem. Nigiri suši se umače isključivo sa one strane na kojoj je riba. Uz suši se uglavnom pije sake – alkoholno piće proizvedeno od pirinča.

PATIKE OD SUŠIJA

Kuvar iz Kine, Judžije Hua, je svetu predstavio neobične kreacije sušija, insipirisane modom I košarkom. Zahvaljujući svom čuvenom sušiju “Air Jordan” stekao je svetsku slavu. Uživajte u slikama njegovih neobičnih specijaliteta.

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.