VRHUNSKI SPECIJALITET OD DIVLJAČI: MESO FAZANA SA VIŠNJAMA

12.12.2018

Pre nekoliko decenija u specijalitetima od divljih životinja mogli smo da uživamo samo u toku sezone lova. Međutim od kako se meso zamrzava ova jela su nam dostupna u toku cele godine. Meso divljači je vrlo delikatesno, a pritom i veoma zdravo za naš organizam.

Podela se uglavnom vrši na krupnu i sitnu divljač. U krupnu spada meso jelena, divlje svinje i srne a u sitnu meso zeca, fazana, patke i guske. Naravno, ovo je osnovna podela i postoje još mnoga mesa koja se mogu spremiti.

S obzirom da je na našem podneblju lov veoma popularan i rasprostranjen, samim tim je i ova kuhinja veoma razvijena. Najveća razlika u odnosu na ostala mesa koja uobičajeno jedemo je to da je meso divljači mnogo manje masno i kalorično, a samim tim i zdravije. Uzrok tome je što se ove životinje mnogo više kreću i zdravije hrane.

Zbog tog kretanja meso im je žilavije i zahteva posebnu pripremu kako bi što više omekšalo. Koriste se marinade, rasol i sirće u kojima mesto treba da odstoji kako bi omekšalo i dobilo aromu.

Po želji i radi boljeg ukusa meso se može špikovati, i to najčešće slaninom.  Takođe, važni su i začini koji će dodati aromu i ublažiti miris mesa.

Sastojci

Jedan od poznatijih specijaliteta je pečeni fazan. Potrebni sastojci su: grudi fazana, 80g dimljene slanine, 80g maslaca, 1dl konjaka i belog vina, sok limuna, so i biber. Ukoliko volite pikantan obrok, dodajte i malo višanja koje će jelo dodatno oplemeniti.

Priprema jela

 Grudi fazana oprati, posušiti, gusto špikovati slaninom, posoliti i pobiberiti i zatim ostaviti da stoji pola sata. Odstajalo meso naglo propržiti na maslacu sa obe strane i doliti malo vina. To sve poklopiti i dinstati na niskoj temperaturi kako bi meso omekšalo.

Nakon toga dodati usitnjene višnje i 1 dl konjaka. Smesu zgusnuti na umerenoj temperaturi. Po potrebi zakiseliti sa malo soka limuna.

Pečene grudi fazana, isečene na tanke kriške, složiti na zagrejan tanjir, ovlaš preliti sosom i višnjama. Idealno je ovo jelo poslužiti uz bareno povrće i testeninu ili integralni pirinač. Prijatno!

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.