ZABRANJENE NAMIRNICE: PIRINAČ?

11.05.2018

Pirinač je u našoj ishrani zastupljen od najdavnijih dana. Glavni je dodatak jelima u azijskoj kuhinji, a vremenom je postao i deo njihovog kulturnog nasleđa. Ono što je za nas na Balkanu hleb, za Azijate je pirinač. Nekada davno, u Japanu je pirinač bio i zamena za novac, kojom su isplaćivani vojnici.

Japanski pirinač se razlikuje od drugih, lepljiviji je i sitniji. Budući da je neutralnog ukusa, odlično se slaže sa svim jelima. U Japanu, jedan od omiljenih dodataka pirinču je sirovo jaje! Pored standardnih slanih kombinacija, Japanci prave i kolače od usitnjenog pirinča. Najkarakterističniji je Moči kolač, koji se pravi od paste od pirinča, koja se zatim oblikuje u željene forme.

KINESKI ZID OD PIRINČA

beli-pirinac

Svi znamo za kineske specijalitete od pirinča, ali da li ste znali da se tajna čvrstine Kineskog zida krije upravo u ovoj namirnici? Radnici koji su učestvovali u izgradnji Kineskog zida su koristili smesu od lepljivog pirinča i kreča za izgradnju najvećeg odbrambenog utvrđenja na svetu, poznatijeg kao veliki Kineski zid. Lepljivi malter od pirinča je tako snažno povezao blokove i cigle, da je konstrukcija opstala do današnjih dana! Upotreba lepljivog pirinča je u to vreme bila najveće tehničko dostignuće.

ZABRANJENI PIRINAČ

crni-pirinac

Nekada je bila privilegija konzumirati crni pirinač,  koji je bio rezervisan samo za pripadnike plemstva. Preostalom delu stanovništva je bilo zabranjeno da uživaju u njegovom ukusu.

Vremenom je crni pirinač postao sve zastupljeniji u ishrani, zahvaljujući otkriću koje je pokazalo da on obiluje antioksidansima, vlaknima i vitaminom E. On sadrži malo šećera i puno vlakana, koje imaju brojne benefite po naše zdravlje. Antocijanin je sastojak koji pirinču daje crni pigment, po kojem je prepoznatljiv. Isti sastojak sadrže i borovnice, međutim samo u jednoj kašičici crnog pirinča nalazi se više antocijanina nego u kašičici borovnica.  Zbog svog specifičnog izgleda, najviše se upotrebljava za ukrašavanje azijskih jela, sušija i različitih dezerta.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.