ZAŠTO JE VAŽNO JESTI ČORBE?

20.11.2018

Često možemo čuti i to još od ranog detinjstva da zdravlje na usta ulazi. Takođe, da treba pojesti i nešto na kašiku. U tome itekako ima istine nevezano za godišnje doba. Međutim uz jesen i hladnije vreme imamo potrebu da se zagrejemo. Topla čorba je najbolje rešenje, pogotovu kada je veoma ukusna i brza za spremanje.

Čorba od šargarepe

Predložićemo dve čorbe po našem ukusu koje će vam ulepšati jesenje dane. Čorba od šargarepe je veoma laka za pripremu. Potrebno vam je:

6-7 šargarepa

koren peršuna

glavica crnog luka

žumance

kukuruzni griz

kisela pavlaka

Od začina treba dodati i malo bibera, so i ulje.

Spremićete je za manje od 30 minuta. U šerpi propržite na ulju iseckane komade šargarepe, luka i korena peršuna. Nalijte malo vode i dinstajte da povrće omekša. Nakon što sameljete povrće nalijte oko 1,5l vode pa dodajte so i biber i ostavite čorbu nek se kuva na umerenoj vatri. Nakon pet minuta dodajte i kukuruzni griz, a zatim i umućeno žumance sa pavlakom. Sačekajte da proključa i uživajte u fantastičnoj čorbi od šargarepe.

Paradajz čorba

Ova čorba je dobro poznat eliksir koji pomaže pri varenju, a i veoma je zdrava. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka:

1 litar paradajz soka

glavica crnog luka

1 kašičica mlevene paprike

malo ulja

pola litre vode

peršunov list

so i biber po želji.

Na malo ulja dodajte glavicu luka da se malo proprži, a zatim stavite mlevenu paprika i nalijte sok od paradajza. Odnos sok-voda je proizvoljan i zavisi od toga da li volite gušću ili ređu čorbu. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve ovo kuvajte na tihoj vatri oko desetak minuta. Da obogatite čorbu možete da sipate rezanca ili neku testeninu koja će vam prijati. Na samom kraju ubacite sitno iseckan peršun koji će dati prepoznatljivu notu ovoj čorbi.

Čorbe su veoma bitne u svakodnevnoj ishrani iz nekoliko razloga. Tečnost je ključna a ovim putem organizam može na najbolji način da apsorbuje hranljive materije. Šargarepa i paradajz su veoma dobri antioksidansi koji će koristiti vašem organizmu. Takođe, stomak će vam biti zahvalan a vi ćete se lepo zagrejati i pritom uživati u ukusnoj čorbi koja se lako i brzo sprema.

 

 

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.