ZIMSKA IDILA: JEDNOSTAVNA POSNA JELA

03.12.2018

Svi oni koji su se odlučili da i ove godine slede tradiciju, I započeli post, ispred sebe imaju izazov, a to je da ne izgube volju u posnoj ishrani. Zato je važno eksperimentisati sa već doboro poznatim I jednostavnim sastojcima i napraviti sebi ugodnu atmosferu.

 

Za dobro, posno jutro

Ako ramišljate kako bi mogao da izgleda posan doručak, a sigurno ste ga već bezbroj puta pravili, mi predlažemo – kačamak.

Potrebno je:

300 g belog ili žutog kukuruznog brašna

1/2 litre vode

So

Priprema:

Vodu posoliti i pustiti da provri.Nakon što voda provri, sipati brašno u tankom mlazu I neprekidno mešati.

Skuvan kačamak ne treba da ima grudvice, a kuca se najmanje desetak minuta na jakoj vatri, uz neprekidno mešanje drvenom varjačom.

Možete ga služuti samog ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe.

 

Knedle, ali od krompira

Knedle su zauvek poslastica koja nas podseća na detinjstvo, I koje uvek jedemo sa velikim zadovoljstvom.

Potrebno je:

500 g krompira

500 g brašna

Prezle I so

 

Priprema:

½ krompira skuvati sa ljuskom , oguliti i ispasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.

Testo razviti oklagijom, pa ga iseći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.

Znaćete da su knedle skuvane, onda kada isplivaju na površinu.

Uvaljajte ih u prezle i poslužite ih dok su tople.

Slatke jabuke

A evo i slatkog deserta..

4 velike kisele jabuke

100 g oraha

4 supene kašike meda

Supena kašika suvog grožđa

Priprema:

Jabuke nemojte ljuštiti već nožem ili kašičicom izvadite sredinu jabuke, tako da donji deo ostane u celosti.

Izmrvite orahe i pomešajte ih sa suvim grožđem.

Sa ovom smesom napunite jabuke i prepustite se ukusnom desertu.

Da biste komentarisali, morate biti prijavljeni.